Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanlığı, cumhurbaşkanı adaylarının radyo ve televizyonda yapacakları propaganda konuşmalarının ve görüntülü propagandaların gün ve yayın saatlerine ilişkin usul ve esasları belirledi.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan karara göre; 24 Haziran 2018 tarihinde gerçekleştirilecek seçime katılacak cumhurbaşkanı adayları, radyo ve televizyonda propaganda yapabilecekler.

Adaylara 2 konuşma hakkı verilecek

Cumhurbaşkanı seçiminde radyo ve televizyonda propaganda yapacak cumhurbaşkanı adaylarına; ilk gün 10 ve son gün de 10 dakikayı geçmemek üzere kendilerini tanıtan, programlarını ve yapacakları işleri anlatan 2 konuşma hakkı verilecek.

Propagandalarda suç teşkil edecek görüntülere yer verilemeyecek

Cumhurbaşkanı adayları, propaganda sürelerinin yarısını aşmamak üzere propagandalarını görüntülü olarak da verebilecekler. Görüntülü propagandalar TRT dışında hazırlatılacak ve propagandalarda cumhurbaşkanı adayları, yaptıkları ve yapacakları icraatı anlatacaklar. Bu propagandalarda suç teşkil edecek görüntülere yer verilemeyecek. Cumhurbaşkanı adaylarının bu propagandaları bir defada iki dakikadan az olmayacağı gibi bir günde toplam süresi 10 dakikayı geçemeyecek. Cumhurbaşkanı adayları propaganda haklarını TRT'nin bir günden fazla kanalına dağıtabilecekler. YSK, TRT imkânlarına göre bu görüntülerin hangi süre içinde TRT'ye teslim edileceğini ve TRT'deki gösterilme zamanlarını düzenleyecek. Bu görüntülerde suç teşkil eden bir husus bulunduğu takdirde YSK bunların yayınına izin vermeyecek.

Konuşmalar aynı zamanda yayınlanacak

Radyo ve televizyon konuşmaları Türkiye'deki bütün radyo ve televizyon postaları ile aynı zamanda yayınlanacak.

Radyo ve televizyonda, yayınlanacak propaganda konuşmalarının hangi gün ve hangi saatte yapılacağı, Türkiye radyo ve televizyonları tarafından haber yayınları sırasında önceden duyurulacak.

Propaganda yayınlarının tarafsızlık ve eşitlik içinde yapılması sağlanacak

Radyo ve televizyonda yapılacak propaganda yayınlarının tam bir tarafsızlık ve eşitlik içinde yapılması, YSK ile TRT tarafından sağlanacak.

Konuşmacılara ceket giyme ve kravat takmak zorunluluğu

Televizyonda seçime katılan cumhurbaşkanı adayları, yayınlacak propaganda konuşmalarında Türkiye bayrağı ile konuşmayı yapan kişi dışında hiçbir görüntüye yer vermeyecekler. Konuşmacılar, ceket giyme ve kravat takmak zorundadırlar.

Konuşmalar 17 Haziran'da başlayacak

Radyo ve televizyon propaganda konuşmalarına; 17 Haziran 2018 Pazar günü başlanacak ve 23 Haziran 2018 Cumartesi günü saat 18.00'e kadar, ilk oylamada geçerli oyların salt çoğunluğu sağlanamadığı takdirde ikinci oylaması 8 Temmuz 2018 Pazar günü yapılacak olan cumhurbaşkanı seçiminde de 4 Temmuz 2018 Çarşamba günü başlanacak ve 7 Temmuz 2018 Cumartesi günü saat 18.00'e kadar ad çekmeyle belirlenecek gün ve saatlerde yapılmak koşuluyla devam edilecek.
 

Editör: Haber Merkezi