Normalde iltihaplı eklem romatizması hastalarında kullanılan ve piyasa fiyatı 3 bin 800 lira olan Actemra Flakon, Covid-19 tedavisinde kullanılmasının ardından ilaç piyasasını fırsata çeviren bazı eczacıların, bu ilacı 8 ile 10 bin lira arasında satmaya başladığı belirtiliyor.

Roche İlaç Grubu bünyesindeki Actemra Flakon, bazı ülkelerde Covid-19 tedavisi gören yoğun bakım hastaları üzerinde olumlu sonuçlar göstermesi neticesinde Sağlık Bakanlığı tarafından Coronavirus tedavisinde kullanılması uygun görüldü.

Sağlık Bakanlığı’nın onayından sonra Bakanlığın 10 Nisan 2020 tarihinde Covid-19 teşhisi ile yazılan reçetelerin eczaneler tarafından karşılanması gerektiğine dair yayınlanan resmi yazısı sonrasında özellikle hastane çevresindeki eczaneler, üretici firmadan ilaç talebinde bulundu.

Eczacıların karaborsa oyunu mu?

İşin ilginç tarafı ise Diyarbakır'daki pandemi hastanelerin yakınındaki eczanelerin de onlarca kutu “Actemra Flakon” isimli ilacını stokladığı ancak bir müddet sonra bu ilaçların kaybolduğu veya çalındığı iddia edildi.

Hastanelerden çok uzak olan eczacıların bu iddiayı duymasıyla bunu bir fırsat bilerek ilaçları depodan çekerek kendi stoklarına kattıkları ileri sürüldü.

Bir diğer iddia ise çalındığı veya kaybolduğu belirtilen Actemra Flakon ilaçlarının aslında çalınmadığı, karaborsaya zemin hazırlamak için böyle bir yola başvurulduğu ifade ediliyor.

Nitekim Covid-19 yoğun bakım servislerinde hasta reçetesine yazılan bu ilaç, ilk olarak pandemi hastanesinin yakınındaki eczaneye gönderiliyor. Hastane eczanesinde bu ilacın bulunmadığına dair kaşenin vurulması üzerine hasta yakını, dışarıdaki eczanelere gitmek mecburiyetinde kalıyor.

Bunu fırsatçılığa çeviren bazı eczacılar da bu ilacın stoklarında olmadığını öne sürerek hasta yakınının sözde yardımcı olma bahanesiyle karaborsacılara yönlendiriyor.

Bir hasta 3 kutu için yaklaşık 30 bin verdi

İLKHA'nın edindiği bilgilere göre, bir hasta yakını, durumu ağır olan hastası için 3 adet istenen bu ilacın her birini karaborsacılar tarafından 7 ila 10 bin lira arasında almak zorunda kaldı.

Normal şartlarda depodan çıkış maliyet fiyatı 2 bin 35 lira olan ve yaklaşık yüzde 65 kar ile 3 bin 800 liraya satılan Actemra Flakon’un 2 bin 300 lirasını SGK karşılıyor. Yani sosyal güvencesi olan bir hastaya bu ilacın maliyeti bin 500 lira.

Öte yandan bu ilacın ağır Covid-19 hastaları için çok gerekli olduğu, ancak karaborsaya düşmesi nedeniyle hem hasta hem de hasta yakınlarının büyük mağduriyet yaşadığı belirtiliyor. 
 

Editör: Haber Merkezi