Yeni tip Coronavirus (Covid-19) salgınından etkilenen sektörlerden biri de kara yolu şehirler arası yolcu taşımacılığı geliyor. Sektör temsilcileri Coronavirus nedeniyle zor günler geçiriyor. Seferlerdeki düşüş ve yolcu sayısındaki kısıtlama dolayısıyla yolcu taşımacılığında büyük oranda azalma meydana geldi.

Batman-Diyarbakır arasında yolcu taşımacılığı yapan firmaya ait 210 aracın her birine bir haftayı aşkın sürede ancak sıra geliyor. Salgından önce toplam 18 yolcu taşınan araçlarda şimdi ise kısıtlama ve sosyal mesafe zorunluluğu nedeniyle 8-9 yolcu ile yola çıkılıyor.

Batman-Diyarbakır Birlik Kooperatif Başkanı Mehmet Şerif Turan,  Coronavirus sebebiyle yolcu taşıma kapasitelerinin ve sefer sayılarının yarı yarıya düştüğünü söyledi.

“Masrafların yükselmesi nedeniyle mecburen 25 TL alıyoruz”

Sektörün zor günler geçirdiğini belirten Turan, “Yaklaşık 6 aydır salgın çıktığından bu yana işlerimiz çok düştü. Önceden günlük 40-45 araç çıkarken şimdi ise 20-25 arası aracı ancak çıkarıyoruz. Yaklaşık 2 buçuk ay kontak kapattık. İş yerimizi açtığımızdan bu yana sadece 8-9 yolcuyu bindirebiliyoruz. Salgından önce yolculardan kişi başına 18 TL alıyorduk, şimdi ise masrafların yükselmesi nedeniyle mecburen 25 TL alıyoruz. İnşallah kısa sürede salgın biter de ücreti eski seviyeye çekeriz.” dedi.

“210 aracımız var ve bir o kadar da aile buraya bağlı”

Yolcuların mağdur olmamaları için çalıştıklarını ifade eden Turan, “Sabah saat 05.00’te iş yerimiz açıyoruz ve bize telefon açan yolcuları şehir içi minibüsü olmadığı için saat 07.00’ye kadar biz alıyoruz. Araçlarımız 8-9 yolcu tamamlandıktan sonra yola çıkıyorlar. Yolcular mağdur olmaması için erken arabalarımızı çıkarıyoruz. 210 aracımız var ve bir o kadar da aile buraya bağlıdır. 7-8 günde bir her birine sıra geliyor. O yüzden burada çalışan arkadaşlar gerçekten zor günler geçiriyorlar. Yine yolcular mağdur olmasın diye fedakârlık yapıyoruz.” diye konuştu.

“Belediyenin salgın bitene kadar kira almamasını istiyoruz”

Konuşmasının devamında Turan, şunları söyledi: “Salgın sürecinde belediye bizden 3 ay kira parası almadı. 3 aydan sonra kiralarımızı vermeye başladık. Belediyeden salgın bitene kadar bizden kira parası almamalarını rica ediyoruz. Çünkü kazandığımız fazla bir kazanç yok. Süreç devam ederse bizi çok etkileyecek ama yine de gücümüz yettiğince hizmet etmeye devam edeceğiz.”
 

Editör: Haber Merkezi