Çin'in Wuhan bölgesinde ortaya çıkarak dünyayı tehdit etmeye devam eden Corona virüs, teknoloji piyasasını olumsuz etkileyerek üretimi durma noktasına getirirken, piyasadaki ürünlerde ise yüksek oranlarda fiyat artışına sebep oluyor.

Teknolojinin neredeyse kalbi olan Çin'de üretimlerin durması nedeniyle teknoloji firmaları, sıfır ürün ve yedek parça temininde büyük zorluklar çekiyor. Bu tablodan toptancı firmalar da olumsuz etkilenince ellerindeki stokları tüketmeye başladılar. Üretimin durduğu ürünlerde fiyat artışı neredeyse yüzde yüz oranına ulaşınca, esnaf iş yapamaz duruma geldi.

Kendi stoklarını tüketmek üzere olduklarını kaydeden Abdurrahman Çiçek, toptancı firmalarda birçok ürünü bulamadıklarını, var olan ürünleri de yüksek fiyata alabildiklerini söyledi.

"Bazı ürünleri pahalıya bile almaya razıyız ama bulamıyoruz"

"Ürün alımında sıkıntı yaşıyoruz." diyen Çiçek, şunları söyledi:

Şu an elimizdeki stokları tüketiyoruz, özellikle ekran ve aksesuar üzeri çalışıyoruz. Bu ürünler de çoğunlukla Çin'den geldiği için güncel fiyat listesi alamıyoruz. Virüs nedeni ile üretime ara verildiği için ürün bulamıyoruz, olanlar da çok pahalı. Bazı ürünleri pahalı bile almaya razıyız ama yine de bulamıyoruz. Corona virüsten önce 30 dolar olan telefon ekranı şimdi 40-45 dolar. Buna rağmen yine de ürünü bulamıyoruz. Bu şekilde devam ederse esnaf elindeki ürünlerden dolayı ciddi sıkıntı yaşar. İkinci el ürünlerin yanı sıra sıfır cihazlarda da fiyat artışı var. Bazı telefon firmalarının haziran ayına kadar telefon üretmeyecekleri yönündeki karar üzerine sıfır ürünlerde ciddi fiyat artışı söz konusu.
 

Editör: Haber Merkezi