Trafik kazalarında mağdur olan vatandaşların mağduriyetlerini gidermek ve sahip oldukları hakları kullanmalarını sağlamak amacıyla  kurulan Trafik ve İş Kazaları Mağdurları Derneği (TİMADER ), hiçbir ücret talep etmeden başvuruda bulunan vatandaşların haklarını arıyor.

TİMADER Genel Başkanı Kenan Günbegi, yaptığı açıklamada, Türkiye'de milyonlarca aracın her gün trafikte seyrettiğini ve bu trafik akışı sırasında yaralamalı ve ölümlü kazalar yaşandığını söyledi.

Kaza geçiren vatandaşların bir çoğunun kaza sonrasında sahip oldukları haklarından haberi olmadığını ifade eden Günbegi, ''(Trafik kazasında hayatını kaybedenlerin yakınları ya da kazada sakat kalanların) 225 bin TL'ye varan tazminat hakkı var ama vatandaş bunu bilmiyor'' dedi.

Kaza geçiren bir vatandaşın evraklarının ''tam'' olması durumunda kaldırıldığı hastaneye hiçbir ücret ödemesine de gerek olmadığını ifade eden Günbegi, şöyle devam etti:

''Trafik Sigortası (Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası) bütün giderleri karşılıyor. 2012 yılı için 225 bin TL'ye varan tazminat hakkı var. Vatandaşlarımızı bu konuda bilinçlendirmek için derneğimizi kurduk. Çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Mağdur olan vatandaşlarımıza haklarını öğretmek, mağduriyetlerini gidermek için çaba gösteriyoruz.''

Günbegi, kaza sonrası sakatlık geçiren polis, öğretmen ve polisliği kazanan bir gencin davasını üstlendiklerini aktararak, ''Polisliği kazanan ancak geçirdiği kaza sonrası mağdur olan gencimiz, bu davadan dolayı 175 bin TL tazminat kazandı'' diye konuştu.

Günbegi, dernek olarak ayrıca özürlü üyelerine ücretsiz tekerlekli sandalye ve koltuk değneği verdiklerini de sözlerine ekledi.

-''Vatandaş kaderine razı olup boynunu büküyor''

Dernek avukatlarından Berat Serkan Kazlı da kendilerine başvuruda bulunan mağdur vatandaşlardan hiçbir ücret talep etmeden haklarını savunduklarını bildirdi.

Kazlı, son zamanlarda ''çantalı iş takipçileri'' olarak adlandırılan bazı kişilerin, kazaları fırsat bilerek vatandaşları yanlış yönlendirdiklerini ifade ederek, şunları söyledi:

''Dernek olarak 225 bin TL'ye kadar olan tazminat hakkı için çaba gösteriyoruz. Vatandaş hakkını bilmiyor, kaderine razı olup boynunu büküyor. Malul olan vatandaşlarımızdan hiçbir ücret talep etmeden haklarını savunuyoruz. Kaza sonrası mağdur olan vatandaşlarımız iş takipçilerine fırsat vermesinler, gelip derneğe başvursunlar. Biz dernek olarak her türlü yardımı sağlamaya hazırız.''

Kazlı, araç sahiplerinin Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası'nı (Trafik Sigortası) ceza yememek için ödediğini ifade ederek, ''Vatandaş bu sigortayı 'aracım bağlanmasın' diye her yıl ödüyor ama sağladığı haklardan haberi yok'' diye konuştu.

-İstatistikler-

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK ) açıkladığı 2011 yılı istatistiklerine göre Türkiye'de 8 milyon 113 bin 111 otomobil, 389 bin 435 minibüs, 219 bin 906 otobüs, 2 milyon 611 bin 104 kamyonet, 728 bin 458 kamyon, 2 milyon 527 bin 190 motosiklet ve 34 bin 116 özel amaçlı taşıt bulunuyor.

Yine istatistiklere göre, 2010 yılında toplam 1 milyon 106 bin 210 kaza meydana gelirken, bunlardan 116 bin 804'ü ölümlü ve yaralamalı olarak sonuçlandı.

Bu kazalarda 4 bin 45 kişi hayatını kaybetti, 211 bin 496 kişi ise yaralandı.

Haber7

Editör: Haber Merkezi