4+4+4 şeklinde kademeli hale gelen yeni eğitim sistemiyle 66 ayını dolduran çocuklar zorunlu olarak okula kaydedilecek. Yeni sistemde alt sınır ise 60 ay oldu. Buna göre 61 ile 66 ay arasındaki çocuklar, yeterli fizikî ve zihinsel gelişime sahip olursa velinin isteğiyle birinci sınıfa kaydedilecekler. 66 ay ise okula başlamada zorunlu yaş sınırı. 2012 Eylül sonu itibarıyla 66 ayını dolduracak durumda olan çocuklar, e-okul sistemiyle merkezî olarak kaydedilecekler.

Ancak velilerin bu konuda kafası bir hayli karışık. Birçok veli, çocuğunu yeterli gelişim göstermediği gerekçesiyle okula göndermek istemiyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ise 66 ayını dolduran çocukların okul kaydında herhangi bir esneklik düşünmüyor. Bakanlık, e-okul üzerinden otomatik olarak kaydedilecek çocukların okula gitmesini sıkı takip edecek. Çocuğunu okula göndermeyen velilere, günlük 15 TL para cezası uygulanacak. Çocuğunu okula göndermeme konusunda ısrarını sürdüren velilere, ayrıca 500 TL para cezası uygulanacak. Buna göre çocuğunu 66. ayında okula göndermemekte kararlı olan veli, 180 günlük eğitim dönemi için günlük 15 TL olmak üzere toplamda 2 bin 700 TL ceza ödemeyi göze almak zorunda. 500 TL de ayrıca ceza uygulanacağı için çocuğunu okula göndermemenin toplam maliyeti 3 bin 200 lira olacak.

Kayıtlar e-okuldan otomatik yapılacak

MEB ise velilerin çocuklarını okula gönderme konusunda herhangi bir sorun yaşamayacağı görüşünde. Bakanlığa göre halihazırda Türkiye'de 68'inci ayını dolduran çocuklar, veliler tarafından okula gönderiliyor. Velilerin yüzde 90'ı gönüllü olarak çocuklarını okula kaydettiriyor. Yetkililer, bu nedenle okula başlama yaşının 66 aya çekilmesinin ciddi bir soruna yol açmayacağı kanaatinde. Ayrıca müfredat değişikliğiyle birinci sınıfların eğitim saatleri mümkün olduğunca azaltılacak. Bunun yerine çocukların oyun ağırlıklı vakit geçirmesi sağlanacak. Böylece 66 ayında okula başlayan çocukların oynayarak öğrenmesi sağlanacak.

Zaman

Editör: Haber Merkezi