İlçe Sağlık Grup Başkan Vekili Dr. Ömer Kaya AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık bin kişinin yaşadığı 120 haneli Leblebitaş köyünde oturan Celalettin Akbaş'a ait inekte kuduz tespit edilmesi üzerine sağlık ekibini derhal köye gönderdiklerini söyledi.
 
Köyde yaptıkları ilk durum tespitinin ardından hayvanla teması olan 3 aileye mensup 30 kişiyi zaman kaybetmeden ambulansla Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk ederek, aşılattıklarını bildiren Kaya, ''Daha sonra 4 kişiyi Çınar Devlet Hastanesi'nde, 3 kişiyi de köyde aşıladık. Böylece köyde şüpheli görülen toplam 37 kişi aşılanmış oldu. Bu tür durumlarda şüpheli olan herkes aşılanır. Şüpheli 37 kişiye toplam 5 doz aşı yapılacak. İkinci doz aşıları yarın ekibimiz köye gidip yapacak'' dedi.

''Karantina 6 ay sürecek''

Çınar İlçe Tarım Müdür Vekili Ahmet Tanırcan ise, Leblebitaş köyündeki hayvan ölümü ihbarı üzerine görevlendirdikleri ekibin köyde çalışma başlattığını söyledi.
 
Ölen hayvanlardan alınan numuneleri incelemek üzere laboratuvara gönderdiklerini, gelen analiz sonucunda bir inekte kuduz tespit edildiğini kaydeden Tanırcan, ''Bunun üzerine köyü karantina altına alıp, hayvanları aşılamaya başladık. Köydeki vatandaşları hastalık hakkında bilgilendirdik. Ekiplerimiz de karantinaya alınan köyde hayvan hareketini takip ediyor. Kuduz tespit edilen büyükbaş hayvan olduğu için köydeki karantina 6 ay sürecek'' diye konuştu.
 
Leblebitaş Köy Muhtarı Kudur Karataş ise hastalığın sadece bir hayvanda tespit edildiğini ve ekiplerin gerekli önlemi aldığını belirterek, panik yapacak bir durumun olmadığını söyledi.
Editör: Haber Merkezi