Diyarbakır'da UNESKO sürecine rağmen zaman zaman adı yapılaşmayla anılan Hevsel Bahçeleri'nde ve Dicle Vadisinde sıklıkla görülen ve buralarda yaşayan yüzlerce kuş türünden biri olan Kızılsırtlı Örümcekkuşu (Lanius collurio), Dicle nehri kıyısında tarımla uğraşan çiftçinin en büyük dostlarından biri konumunda.

Doğal böceksavar

Bölgedeki ekili alanlarda ürünlere zarar veren Danaburnu böceği ile beslenen Kızılsırtlı Örümcek Kuşları bu özelliğiyle çiftçinin en önemli dostlarından biri olma özelliğini taşıyor. Diyarbakır'dan Bismil'e kadar olan Dicle Vadisi boyunca gün boyu danaburnu ve yumuşakçaları avlayan Kızılsırtlı Örümcek Kuşları, aynı zamanda doğal bir böcek ve solucan yok etme vazifesi üstleniyor.

Uyanık stok bile yapıyor

Kızılsırtlı Örümcek Kuşları, sürekli yağmurlu gibi kötü hava koşularını atlatmak için küçük omurgalıları ve büyük böcekleri dikenler veya teller üzerine şişleyerek gıda stoku yaparlar. Bu kuşlar, doğuştan var olan şişe geçirme yeteneklerini deneyimle geliştirirler. Özellikle yavrulama dönemlerinde gıda stokunu erkekler yaparlar ve dişiler de buna katkıda bulunurlar. 
Yaptıkları gıda stokları asla yuva yanında olmaz, ama yuvaya yakın bir yerde olur. Bozulmaya başlayan avları da attıkları biliniyor.

Editör: Haber Merkezi