Tarla farelerine karşı mücadelede önemli uyarılarda bulunan Çiftçi Oktay Çelebi, alınacak en iyi önlemin tarlaların ilaçlanması olduğunu, tarla farelerine karşın kimyasal mücadele yapılmasının gerektiğini vurguladı.
Çelebi ; Tarla fareleri, tarla bitkilerinin tamamında, bahçelerde, çayır ve meralarda çiftçilerin korkulu rüyası durumundadır. Kışlık ve yazlık ürünlerin yeşil kısımlarını, tohum ve meyvelerini kemirmek ve kesmek suretiyle zararlı olurlar. 


“Tarla fareleri ile kimyasal mücadele yapılması şart”
Tarla fareleri ile kimyasal mücadele yapılmasının şart olduğunu belirten Çelebi, “Tarla fareleri ile mücadelede genelde tarla sürümü yapılıyor. Fakat fareler bozulan yuvalarını hemen onarabildiklerinden dolayı fazla etkili olmuyor. Bu nedenle kimyasal mücadele yapmak şart. Çiftçiler genel olarak bu mücadele şeklini genel hatları ile biliyor ama yine de ziraat mühendislerine danışıyorlar. Kimyasal mücadeledeki önemli nokta aynı çevrede bulunan tarla sahiplerinin, aynı anda ilaçlama yapması. Aynı anda eğer mücadele yapılırsa, verim çok daha fazla artar. Eğer bir çiftçi ilaçlama yapar yan komşusu ilaçlama yapmazsa yan tarafta bulunan tarla fareleri tekrardan daha önce ilaçlama yapılan tarlaya zarar verebilir. Bu nedenle aynı çevrede bulunan tarla sahiplerinin oturup ilaçlama gününe karar vermesi ve aynı gün ilaçlama yapması gerekiyor, ancak bu şekilde etkin bir mücadele yapılabilir.” dedi.
 

Editör: Haber Merkezi