Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, "Organik Tarımın Geliştirilmesi Projesi" kapsamında Çermik, Dicle, Lice, Bismil ve Ergani ilçeleri başta olmak üzere kent genelinde 200 çiftçiye 40 bin adet ceviz, badem, fıstık, meyve fidanları ve 20 bin litre organik gübre desteğinde bulunacak.

Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, proje kapsamında şu ana kadar çiftçilere 5 bin ceviz, 5 bin fıstık fidanı ve 5 bin litre organik gübre teslim edildiği belirtildi. Aynı proje kapsamında Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) üzerinden 125 çiftçiye de Organik Tarım Sertifikası çıkarılacağı bildirildi.

Açıklamada, "Sertifikasyon süreci ile paralel olarak organik tarım hakkında (fidan, gübreleme, aşılama periyodu, fidan dikimi, bakım, sulama, organik tarım nasıl yapılır, organik tarım desteklemeleri, sertifika nedir ve nasıl çıkarılır) çiftçilere eğitimler verilecek. Sertifika alamaya hak kazanacak olan 125 çiftçi organik tarım desteklemelerinden yararlanabilecek. Proje ile Diyarbakır genelinde meyve bahçeciliğine dayalı organik tarımın yaygınlaşması ve buna bağlı olarak çiftçilerin katma değerli ürünler üretmesi amaçlanıyor. Katma değeri yüksek ürünler üreten çiftçiler, daha iyi gelir elde edecek. Üretici dışında tüketici de sağlıklı tarım ürünlerine ulaşmış olacak." denildi.

Proje kapsamında Bismil Alıncak Mahallesi’nde 4 bin 200 meyve fidanının dağıtıldığı ifade edilen açıklamanın devamında, "Bismil Alıncak Mahallesi’nde 12 çiftçiye, 4 bin 200 adet fıstık fidanı ve fidan başına yarım litre gübre olmak üzere toplam 2 bin 100 litre organik gübre dağıtıldı. Çiftçilerin meyve fidanlarından daha iyi verim alabilmeleri için ekipler, fidan dikimi konusunda uygulamalı ve detaylı bilgilendirmelerde bulundu. Uygulamalı fidan dikimi dışında çiftçilere, gübrelemenin nasıl yapılması gerektiği, organik tarımın ne olduğu ve organik tarım sertifika süreçlerinin nasıl işlediği konularında da eğitim verildi. 

Editör: Haber Merkezi