Gübre, tohum, ilaç, mazot gibi tarımda kullanılan ürünlerin pahalılığından yakınan çiftçiler, DEDAŞ’ın yüksek elektrik faturaları çıkartmasının yanında ekilen ürünün fiyatının düşük olması maliyetini karşılamadığını belirtti.

Dünya Çiftçiler Günü’nü buruk geçirdiklerini kaydeden çiftçiler,  yetkililerin girdi maliyetlerini düşürmesi gerektiğini ifade ettiler.

Dünya Çiftçiler Günü’nü kutlayarak konuşmasına başlayan Çiftçi Arap Çetin, “Bu sene sürekli yağmur yağdığından dolayı ekinler geç ekildi.  Yaptığımız masrafı çıkarırsa iyidir..

“Gübre, mazot, ilaç ve tohum çok pahalı”
Devletin çiftçilere el uzatıp yardım etmesi gerektiğini belirten Çetin, konuşmasına şöyle devam etti:
“Gübre, mazot, ilaç, tohum çok pahalı... Örneğin yazın buğdayımızı 900 kuruş ile bir TL’ye sattık gidip tohumluğu bin 400 ile bin 700 arasında aldık. Gübre, ilaç, mazot hepsi iki katına çıkmış. Gerçekten böyle devam ederse vay çiftçinin haline… Çiftçiliği bırakmak zorunda kalacağız. Çünkü altında kalkamıyoruz. Elinde birkaç kuruş kalsa oda Dicle DEDAŞ’a gittiğinde çiftçiler aç kalır. Devletin çiftçilere yardım etmesi lazım.”

“Dünya Çiftçiler Günü’ne buruk girdik”
Çetin, “Dünyanın birçok ülkesinde 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Gönül isterdi ki; 2019 yılında 14 Mayıs’a girerken Dünya Çiftçiler Günü’nde ülkemizdeki çiftçilerin daha coşkulu bir bayram kutlamasını dilerdik. Ama maalesef çiftçilerimizin sorunları çok olduğu için adeta kan ağlıyor. Tarımda girdi maliyetleri pahalı olduğu için çiftçilerimiz çiftçiliği bırakma durumunda kalmıştır ve zor durumdadır dedi.

 

Editör: Haber Merkezi