Ana muhalefet partisi, 8 Haziran 1988'de Ankara Atatürk Kapalı Spor Salonu'nda yapılan Anavatan Partisi (Anap) kongresinde 8. Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal'a yönelik suikast ile Özal'ın ölümüne ilişkin iddiaların araştırılması amacıyla Meclis araştırması açılmasını istedi.

CHP Malatya mİlletvekili Veli Ağbaba ve arkadaşları tarafından, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde ''Malatya'nın yetiştirdiği önemli siyaset adamlarından 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'a gerçekleştirilen suikast, tüm ayrıntıları ile ele alınarak suikastın örgüt bağlantısının olup olmadığının açığa çıkarılması, öte yandan ölümü ile ilgili iddiaların tüm yönleri ile değerlendirilmesi, ölümündeki ihmallerin ve sorumluların tespit edilmesi gerekmektedir'' denildi.

ÖZAL SUİKASTI NASIL GERÇEKLEŞMİŞTİ?

Olay 18 Haziran 1988 günü Anavatan Partisi'nin olağan genel kongresi yapıldığı sırada gerçekleşmişti. Özal, konuşma yapmak için kürsüye çıktıktan kısa bir süre sonra saat 12:18'de Kartal Demirağ adlı bir saldırgan tarafından iki kez ateş edilmiş ve kurşun, Özal'ın önünde bulunan mikrofonun ayağında sekip sağ el başparmağını yaralamıştı.

Özal bunun ardından yaralı halde kürsüden şu sözleri sarf etmişti:

"Bilhassa belirtmek istiyorum; Allah'ın verdiği ömrü, O'nun isteğinden başka alacak yoktur, biz de O'na teslim olmuşuzdur"

Suikastçı Kartal Demirağ, Özal'a ateş ettikten sonra kaçmaya çalışmış ancak Başbakan'ın yakın korumalarından birinin açtığı ateşle yaralanması sonucu yakalanmıştı. Önce idama mahkum edilen Demirağ'ın cezası, 27 Ocak 1989'da 20 yıl hapis cezasına çevrilmişti. Demirağ, 4 yıl hapis yattıktan sonra Turgut Özal tarafından 1992 yılında affedilmişti.

 

Editör: Haber Merkezi