Diyarbakır'ın merkez Sur ilçesindeki bir otelde ‘Sur Eylem Planı Bilgilendirme Toplantısı' gerçekleştirildi.

Toplantıya Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, milletvekilleri, Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Vali Aksoy'un yaptığı açılış konuşmasının ardından söz alan Bakan Özhaseki, adeta açık hava müzesi konumunda olan Sur ilçesinin kıymetinin bilinmesi gerektiğini söyledi.

Sur için hazırladıkları eylem planında 3 ana temellerinin olduğunu belirten Özhaseki, “Burada olan oldu, biten bitti. İş, yaraları sarma işidir. Zaman, yaraları sarma zamanıdır. Bundan sonra eylem planımızda 3 ana temel var. Hasara uğramış ne varsa, zarara uğrayan kim varsa bunların zararını tazmin etmek. Burada özellikle sokak sağlıklaştırma projesiyle esnaf arkadaşlarımızın işini daha iyi görebilecekleri bir hale getirmek. Bütün tarihi eserleri elden geçirmek.” dedi.

Özhaseki, bu eylem planını gerçekleştirmeleri durumunda Sur ilçesinin Türkiye'nin en önemli turizm merkezi olacağını dile getirdi.

Sur'da öncelikle altyapı çalışmalarını gerçekleştireceklerinin söyleyen Özhaseki, şunları söyledi:

“Sur'da patlayan yerlerde altyapı eksiği var. Su ve kanal borularında epey hasar var. Üzerinde bir şey yapmadan önce altyapıyı bitirmemiz lazım. Birinci etapta Sur içerisinde hasar gören ne kadar içme suyu hattı varsa, kanalizasyon şebekesi varsa bütün bunları bitiriyoruz. İkinci olarak, Sur'un sol tarafında bir yol var, Sur dibinde. Sur'un tamamının etrafında yolumuzu bitirmiş oluyoruz. Üçüncü olarak, sokak sağlıklaştırması yapılacak. İlk uygulamayı Ulu Camii çevresinde yapıyoruz. Gazi Caddesi ve Melik Ahmet'in tamamında gerçekleştireceğiz.”

Lalebey ve Alipaşa mahalleleri bölgesinde bazalt taşlarından, Diyarbakır evlerinin olduğu bir mahalle ortaya çıkarmak istediklerini ifade eden Özhaseki, “Dışarıdan söylendiği gibi TOKİ gelip de 5-8 katlı evler yapıp kutu gibi onları verecek değil, öyle bir şey yok. Burada bir imar planı var, biz bunları gerçekleştireceğiz. Hak sahipleri için isteyenler buraya yerleşecek, isteyenlere de dışarıdan daireler verilecek. Hasara, zarara uğramış kim varsa mutlaka zararı giderilecek. Bununla ilgili alternatif tekliflerimiz başladı.” şeklinde konuştu.

Sur'da 600'ün üzerinde tescilli tarihi eser olduğunu hatırlatan Özhaseki, Kurşunlu Camii ve Ermeni Kilisesi'nin de içinde bulunduğu bu tarihi eserlerin aslına uygun olarak onarılacağını sözlerine ekledi.

Toplantı, katılımcıların yönelttiği bazı soruların cevaplandırılmasının ardından sona erdi.

Editör: Haber Merkezi