Uzun süredir hizmet veren ve Diyarbakır Milli Eğitim Müdürlüğü Rehberlik Araştırma Merkezi (RAM) kanalıyla öğrenci alan, Süleyman Demirel Eğitim Kampüsü'nde bulunan Ayten Elyasa Erdoğan Eğitim Uygulama Okulu ve İş Eğitim Merkezi, zihinsel engelli çocukların yaşama tutunmasını sağlıyor.
     ''Öğretilebilir'' durumdaki zihinsel engelli çocuklara ''öz beceri'' olarak tanımlanan tuvalet alışkanlığı, çatal ve kaşık tutma, kendi başına yemek yeme, ayakkabı giyme gibi basit ancak ''özel'' bireylerin hayata karışmaları için önemli olan bu aşamanın ardından çocuklar dikkat ve yeteneklerine göre takı, seramik ve galoş gibi iş eğitimi sınıflarına yönlendiriliyor.
     Renkli görüntülerin yaşandığı galoş atölyesinde iş paylaşımını kendi aralarındaki iletişim diliyle keyifli bir üretim sürecine dönüştürmeyi başaran 12 çocuk, seri biçimde galoş üretimi yapıyor.
     Çocuklar, dikdörtgen şeklindeki plastik torbayı makineden geçirip düzelttikten sonra lastiğini takıyor, daha sonra rulo yaparak kullanıma hazır hale getiriyor. Ayda ortalama bin adet üretilen galoşlar, güzellik salonları ile rehabilitasyon merkezlerine satılıyor. Elde edilen gelirle tekrar galoş üretilmesi için malzeme alınıyor.
     Atölye sorumlusu zihinsel engelli sınıf öğretmeni Mehmet Ali Tuna, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iş eğitimi galoş sınıfında 12 öğrencisiyle galoş ürettiklerini belirterek, yarı mamul halde aldıkları ürünü öğrencilerin kalıplara geçirdikten sonra lastik taktıklarını ve daha sonra paketleyerek hazır hale getirdiklerini söyledi.
    
     -''Çocuklar, dışarda basit işlerde çalışabilir duruma geliyorlar-''
    
     Okul Müdürü Nurettin Gültekin de okulun 2001'den beri hizmet verdiğini belirterek, şöyle konuştu:
     ''Öz beceri kazanan zihinsel engelli çocuklarımızı 8. sınıftan sonra dikkat ve kabiliyetlerine göre iş eğitimi sınıfları dediğimiz atölyelere yönlendiriyoruz. Takı, seramik ve galoş atölyemiz var. Dönüşümlü olarak çocuklar bu çalışmaları yapıyor. Galoş atölyemizde ayda ortalama bin galoş üretiliyor. Bunları rehabilitasyon ve diğer merkezlere veriyoruz. Elde ettiğimiz cüzi gelirle de tekrar malzeme alıyoruz. Hedefimiz çocuklarımızı tüketici durumundan üretici durumuna getirmek. Burada verdiğimiz eğitimle dışarda basit işlerde çalışabilir duruma geliyorlar. Atölyelerimiz 1-3 yılı kapsıyor. Bizim çocuklarımız güç ve geç öğrendikleri için bu süre 3 yıla kadar uzatılabiliyor.''
     Beceri kazanan öğrencilerin tamircide, mobilyacıda veya herhangi basit ve tehlikesi olmayan işlerde çalışabildiğini ifade eden Gültekin, 23 öğretmenle toplam 132 öğrenciye eğitim verildiğini belirtti.
     Gültekin, öğrencilerin evlerinden alınıp okul bitiminde tekrar minibüslerle evlerine teslim edildiğini, çocuklara okulda öğle yemeği verildiğini, bunların masrafının devlet tarafından karşılandığını ifade ederek, ''Ailelerimiz uygulamadan çok memnun. Milli Eğitim Müdürlüğü RAM kanalıyla öğrenci alıyoruz. Okulumuzda rehabilitasyon ve beceri kazandırmanın yanı sıra çocuklarımızın diğer çocuklarla da kaynaşmalarını sağlamaya çalışıyoruz'' dedi.

Meral Özdemir aa

Editör: Haber Merkezi