Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Bugün Suriye için son bir şans vardır. O da Arap Ligi'nin teklif etmiş olduğu protokolü imzalamasıdır. Umarım bu yönde Suriye gerekli adımları atar" dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ürdün Dışişleri Bakanı Nasser Judeh ile Hilton Otel'de bir araya geldi. Görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Davutoğlu, Judeh'in Arap Birliği'ndeki son gelişmeler hakkında kendisini bilgilendirdiğini belirtti.

"BUGÜN SURİYE İÇİN SON BİR ŞANS VARDIR"

Davutoğlu, "Türkiye ile Arap Ligi arasında gerçekten mükemmel bir koordinasyon var. Ürdün ve Türkiye arasında ise daha yakın bir işbirliği zaruriyeti var. Çünkü Ürdün ve Türkiye, Suriye'nin iki önemli komşusu. Suriye'deki olumlu ya da olumsuz olaylardan her iki ülke de etkileniyor. Bundan sonra da bu görüşmeleri sürdüreceğiz. Bölgemizde son dönemde yaşanan değişim dinamiği, halkların talepleri doğrultusunda ve barışçıl bir şekilde bölgedeki kardeş halkları güçlendirecek bir tarzda seyreder. Bölgemizin kaderinin böyle şekillendiği bir dönemde Türkiye ile Ürdün'ün yakın ilişkisinden daha doğal bir şey olamaz" dedi. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Suriye'de hala kanın akıyor olmasından dolayı ciddi bir üzüntü yaşıyoruz. Artık Suriye halkının yaşadığı bu acılara bir son verilmesini istiyoruz. Bugün Suriye için son bir şans vardır. O da Arap Ligi'nin teklif etmiş olduğu protokolü imzalamasıdır. Umarım bu yönde Suriye gerekli adımları atar ve bu sivil kayıplarının önüne geçecek formüller üretilir. Suriye'nin bu konuda atacağı adım yönünde gerek Ürdün, gerekse Arap Ligi ile görüşmelerimizi sürdüreceğiz" diye konuştu.

"FİLİSTİNLİLER ARASINDAKİ BARIŞIN TEMİN EDİLMESİNE KATKI SAĞLAYACAĞIZ"

Filistin'deki gelişmelere de değinen Davutoğlu, "Dün sayın Meşal ve Abbas bir araya geldi. Filistin'de ulusal uzlaşının bir an önce gerçeklemesini istiyoruz. Dün akşam bu anlamda sayın Halid Meşal ile bir görüşme gerçekleştirdik telefonda. Bugün de sayın Abbas ile görüşeceğiz. Her iki tarafın toplantıya ilişkin verdiği mesajlar son derece olumlu. Ürdün ve Mısır ile bütün imkanlarımızı kullanarak Filistinliler arasındaki barışın temin edilmesine katkı sağlayacağız. Nihai hedefimiz, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin'in BM nezdinde de tanınmasıdır" şeklinde konuştu. Ürdün Dışişleri Bakanı Nasser Judeh de Ürdün olarak, bölgede yaşanan son gelişmeler konusunda Türkiye ile işbirliği içinde hareket ettiklerini ve bu işbirliğinin daha da güçlenerek devam edeceğini söyledi.

Editör: Haber Merkezi