44 sivil toplum kuruluşu tarafından yapılan açıklamada, Hükümetten beklenen açıklamanın çok sonra yapılması ve yapılan açıklamanın da olayı aydınlatmaya ve faillerden hesap sormaya yönelik bir içerik taşımamasının utanç verici olduğu belirtildi..

   DİYARBAKIR - Şırnak'ın Uludere İlçesi Ortasu köyü kırsalında, TSK tarafında yapılan bombardımanda 35 kişinin katledilmesi olayı sonrası, Diyarbakır'da aralarında Mustazaf-Der, Özgür- Der, İkra Eğitim-Der, Hür-Der, Ay-Der'in de bulunduğu 44 sivil toplum kuruluşu bir araya gelerek yaşanan acı hadise sonrası tepkilerini dile getirdi.

Yenişehir İlçe'sinin Ofis Semti'nde saat 12.30'da bir araya gelen sivil toplum kuruluşları adına basın açıklamasını Ay-Der Başkanı Ferzende Lale okudu.

 "Çözümsüzlük Yangınına Benzin Döküldü"
Ferzende Lale, yaşanan Kürt sorununa bu acı olayın çözümsüzlüğe yarar sağladığını belirterek, " Öncelikle 28 Aralık 2011'de bizi kedere boğan Şırnak Uludere'de meydana gelen olayda katledilen kardeşlerimize alemlerin Rab'binden rahmet diliyor, ailelerine ve yakınlarına başsağlığı ve sabr-ı cemil niyaz ediyoruz.

27 yıldır 60 bin Müslüman Türk ve Kürt halklarının evlatlarının kanının aktığı bu ülkede maalesef bu günlerde masum 38 sivil kardeşimizin kanı daha eklenmiştir. Yürek yakan bu son olay göstermiştir ki yangınını söndürmeyen ülkede çeşitli şekillerde sorunun çözümsüzlüğünün oluşturduğu yangına benzin dökmek kolaylaşmaktadır." dedi.

 "Uludereli Köylüleri, PKK'lı Sanıp Katletmenin Hiçbir Şekilde İzahı Yoktur" Gerçekleştirilen katliamın hiçbir izahı olmadığını kaydeden Ferzende Lale,"Sınır ötesinde bulunma amaçları ticaret olan Uludereli köylüleri, PKK'lı sanıp katletmenin hiçbir şekilde izahı yoktur. Kaldı ki daha önce PKK'lileri çoban sanıp karakol basmalarına sebep olanların, bu sefer de Uludereli köylüleri PKK'li sanıp katletmelerini akıl tutulması olarak ifade etmek de bu elim olayı izahta yetersiz kalmaktır.

Dikkate şayan bir diğer yön de; hükümetin barış ve kardeşlik için ciddi hazırlık yapmakta olduğu Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç tarafından açıklanmasının hemen ardından bu elim olayın meydana gelmesidir. Kaza Beşir Atalay tarafından yeni açılımın şubat ayında açıklanacağının deklare edilmesinden hemen sonra böyle utanç verici bir katliamın geçekleşmesini hataen ve/ya kasıtsız olarak meydana geldiğini söylemek en hafifinden yıllarca bizlere izletilen filmi tekrar izletmek demektir." şeklinde konuştu.

 "Hükümetin Açıklaması, Hesap Sormaya Yönelik Bir İçerik Taşımaması Utanç Vericidir"
Basın metnini okuyan Ferzende Lale, artık Türk ve Kürt annelerinin yanacak yürekleri, akıtacak gözyaşlarının kalmadığını vurgulayarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:"Burada yetkililere sesleniyoruz. Bölgede görev yapan askeri unsurların köylüleri yanlış yola sevk ettikleri iddiasının doğru olması halinde ciddi bir provokasyonla karşı karşıya olduğumuzun fark edilmesi gerekmektedir. Hükümetten beklenen açıklamanın çok sonra yapılması ve yapılan açıklamanın da olayı aydınlatmaya ve faillerden hesap sormaya yönelik bir içerik taşımaması utanç vericidir.

 "Türk ve Kürt Annelerinin Yanacak Yürekleri, Akıtacak Gözyaşlarının Kalmadı"
Bizler İslami STK olarak, artık Türk ve Kürt annelerinin yanacak yürekleri, akıtacak gözyaşlarının kalmadığını, bu sebeple her türlü provaokatif eylemlerin önceden engellemenin gerekli olduğu, bu müessif olayın meydana gelmesinde rolü olanların derhal bulunup haklarında yasal işlemin yapılmasını ve görevden el çektirilmesini, meydana gelecek provokasyonlara rağmen, ebedi kardeşlik ve saadetin gereği önümüzdeki süreçte eşitlik, adalet ve hakkaniyete uygun olarak beklenen açılım ve hakların tanınması ile ilgili yasal ve anayasal düzenlemelerin bir an önce yapılmasını talep ediyoruz."

 Açıklamaya destek veren 44 sivil toplum kuruluşunun listesi şöyle:
Anadolu Gençlik, Ay-Der, Bayındır Memur-Sen, Bem-Bir-Sen, Birlik-Haber-Sen, Büro Memur-Sen, Cami-Der, Çarıklı Derneği, Diyarbakır İnsani Yardım Derneği, Dem-Der, Dicle Fırat Diyalog Grubu, Din-Bir-Sen, Diyanet-Sen, Eğitim-Bir-Sen, Enerji-Bir-Sen, Gönül Köprüsü Derneği, Hayat-Der, Hizmet-Der, Hür-Der, Islah-Der, İhvan-Der, İkra-Der, İlim-Der, İmam Hatip Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, İnsan ve Erdem-Der, İrşad-Der, Köy-Der, Memur-Sen, Mustazaf-Der, Öğ-Der, Özgür-Der, Özgür-Eğitim-Sen, Sağlık-Sen, Sahabe-Der, Şafak-Der, Şefkat -Der, Şura-Der, Toç-Bir-Sen, Ulaştırma Memur-Sen, Yeni İhya-Der, Yetim-Der, Ufuk-Der, Yusufi-Der

(Osman İçli, Ayetullah Turgut-İLKHA)

Editör: Haber Merkezi