Leylekler Bismil’de demir direklere kurdukları yuvalarda yumurtlayıp, kuluçkaya yattı.

Leylekler, Dicle Nehri kıyısında Bismil’de sulak alanda beslenip, yavruların yumurtadan çıkmasını bekliyor. Yazı burada geçirecek olan leylekler, yeni aile bireylerinin ergenleşmesiyle, sonbaharda yeniden Afrika’ya göç edecek.

TÜRKİYE’NİN ÖNEMLİ LEYLEK KOLONİLERİNDEN BİRİDE “DİYARBAKIR BİSMİL LEYLEK KOLONİSİDİR’’

 Bismil’de leylek kolonisinin bir önemli özelliği daha var. Burada çok daha fazla yavru yetiştirilir. Bu yönüyle Bismil’deki leylekler Türkiye ortalamasının üzerinde yavru elde ediliyor. Yaklaşık 200 metre aralıklı elektrik direklerinde birer leylek yuvası var.

LEYLEKLERİN FAYDASI ÇOKTUR.

TABİATTA İSTENMEYEN BÖCEKLERİN ARTIŞINI ENGELLİYOR

Leyleklerin daha rahat yuvaya konabilmek için Dicle Vadisi alanındaki yüksek gerilim hattı üzerinde yuva yaptıklarından Bismil’de Düzenli olarak sıralanan yüksek gerilim hatlarının her birinde bir leylek yuvası var.

 LEYLEKLER ÖZELLİKLE YÜKSEK YERLERİ TERCİH EDİYORLAR Kİ, DAHA RAHAT YUVAYA KONMA VE YUVADAN AYRILMA GERÇEKLEŞİYOR.

200 metre arayla Bismil’de yüksek gerilim hattını taşıyan direklerin üzerinde leylek yuvaları var. Eskiden çocukken yüksek evlerde yuvalıyorlardı.

ÇİFTÇİLER LEYLEKLERE SAHİP ÇIKIN. TAŞ ATMAYIN.

Leylekler besin ağının bir parçası olup, burada çeşitli türlerin sayısını kontrol altına alıyor. Mesela toprak solucanları, çeşitli böcekler, yılanlar, kurbağalar, akrep ve diğer türleri rahatlıkla avlayabildikleri için bunların sayısının aşırı artışının önüne geçiyor.

LEYLEKLER NE ZAMAN GİDİYOR VE NE ZAMAN GELİYORLAR.

Dicle Vadisi'ndeki yuvalarda yaşayan leyleklerin Eylül ayında göçlerinin başlıyor.  Leylekler Eylül'den itibaren bu leylekler Nil Nehri'ne ve Afrika'ya göç ediyor. Kışı orda geçirdikten sonra Mart’tan itibaren yine Diyarbakır'a, eski yuvalarına geri dönüyorlar.

5cad94de67b0a9603cc86970.jpg

 

 

Editör: Haber Merkezi