Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş başkanı Selahattin Demirtaş, Anayasa'yı tartışmak için özgür bir ortam olması gerektiğini söyledi. Bugüne kadar kırmızı çizgi ifade etmediklerini belirten Demirtaş, "Bizim de kırmızı çizgimiz var. Halkların kültürlerini kabul etmeyen, örgütlenmeyi kabul etmeyen Anayasa; başörtülülerin, Alevilerin çalışma hakkı olmaması, bizim kırmızı çizgimizdir" dedi.

Partisinin meclis grup toplantısında konuşan Demirtaş, Uludere'deki olaya ilişkin sorularına 133 gündür cevap verilmediğini söyledi. "Bombalanan yer Kadıköy, Bakırköy değil. Orada öldürülenler Alman mı, İngiliz mi? Hayır zavallı Kürt halkı" diyen Demirtaş, olayın hesabının sorulmasını isteyerek üstünün örtülmesine izin vermeyeceklerini ifade etti.

"AKP TALİMAT VERİYOR, KCK OPERASYONLARI HUKUK DIŞI"

KCK operasyonlarını eleştiren Demirtaş, şu iddiaları dile getirdi:

"Bu sabah Şanlıurfa'da baskınlarla uyandık. Suçsuz günahsız şekilde evleri basıldı, gözaltına alındı. Daha önce bu operasyonlar nasıl yapılıyor anlattım. Bakanların koordinasyonlarında kimlerin tutuklanacağı kararlaştırılıyor. Sonra AKP talimatıyla polis evleri basıyor. Evler basılıyor. Sonra bu insanları AKP'nin savcılarının önüne koyuyorlar. Suçlamalar hukuk dışı. Tam 3 yıldır 7 bin arkadaşımız cezaevine konuldu. Bunların tamamı esir muamelesi yapılan arkadaşlarımızdır. Cezaevlerinde işkence yapılıyor. Şakran Cezaevi'nde çıplak arama yapıyorlar. Bunları ilettik. Bu cezaevi süreci de siyasi soykırım olarak planlanıyor. Herkes korksun istiyorlar. Amaç korkutmak. Özellikle suçsuz olanlar da alınıyor ki kimse benim başıma gelmez demesin diye"

Operasyonların sürdüğü ortamda Anayasa yazımına başlandığını dile getiren Demirtaş, anayasayı tartışmak için özgürlükçü bir ortama ihtiyaç bulunduğunu ifade etti. Bunun için paketler hazırladıklarını ve medya ile paylaştıklarını anlatan Demirtaş, "İfade özgürlüğü, ölümlerin durdurulması, tutuklu vekillerin bırakılması, özel mahkemelerin kaldırılması" başlıklarında ilerleme olmadığını kaydetti.

"ANAYASA ÇALIŞMASINDAKİ ARKADAŞLARIMIZ TUTUKLU"

"Konuşabilen, özgürce düşüncesini açıklayabilen yok. İktidara muhalif tutumları nedeniyle birçok gazeteci tutuklandı. Medya özgürlüğü de yok. Çünkü hükümeti eleştirince başına neler geleceğinin kötü örnekleri var" diyen Demirtaş, şöyle devam etti:

"Böyle ortamda nasıl yeni Anayasa yazacağız? Bir öğrenci yumurta attı diye ağır cezalara çarptırılıyor. Özgürlükçü ortamda gösteri hakkı da yok. Savaşın durması için çağrı yaptık. Her gün cenazelerin geldiği ortamda nasıl anaysa yazılır? Yeni Anaysa sürecinde herkes rahatça tartışsın. 'Koskoca ordu silah mı bırakır'mış? seçim öncesine bakın. Geçmişte İmralı'da ateşkes sağlamadın mı? PKK eylem yapmadı. Şimdi ordu silah bırakmaz, diyorsun. Çift taraflı ateşkes neden ağırınıza gidiyor; anlamış değiliz.

Anayasa çalışmalarında yer alan sorumlu arkadaşımız tutuklu. 8 milletvekilimiz tutuklu. Böyle ortamda sağlıklı Anayasa tartışmasının yapılamayacağını söylüyoruz. Sadece BDP'nin talepleri görülmesin diye tüm tedbirleri aldılar. Anayasa ile ilgili görüş açıklamayan tek kurum; AKP. Biz taslaklarının hazır olduğunu biliyoruz. Ama Anayasa tartışmalarına özellikle katılmıyorlar"

"CAMA DİKİZ AYNASI TAKTIR"

Başbakan'ın 'tek dil' ifadesini de eleştiren Demirtaş, şöyle konuştu:

"Tabi camda yazanı okuyor ya, inanarak söylemiyor ya... O cama dikiz aynası taktır. Geçmişte ne konuşmuşsun; görürsün. İmam hatipte derslerden kaytardığın ortaya çıkıyor. Yalan söylemek günahtır"

Demiraş ayrıca Kürt meselesi başlığı altında BDP ile hükmet arasında herhangi bir müzakerinin olmadığını da özellikle vurguladı.

"BİR KERE DE SİZ DAĞA ÇIKIN"

Başbakan'ın canlı kalkan açıklamasına ise Demirtaş şöyle cevap verdi:

"Canlı kalkanlara kafayı takmış. Daha iyisini yapıyorsan neden sen gitmiyorsun? Gidin, canlı kalkan olun. Bir kez de siz dağa çıkın bakalım. Her seferinde hakaret, her seferinde tehdit. Böyle anlayışı reddediyoruz

Editör: Haber Merkezi