Diyarbakır'da birçok caminin yapımında emeği geçmiş, cami inşaatlarının mimarisi, finansal desteği ve iş takibatı konusunda fedakârlık örneği sergileyen Hacı Mustafa Uzan için Diyarbakır İl Müftülüğü tarafından Merkez Kayapınar İlçesi Hazreti Ali Camii Konferans Salonu'nda bir anma programı düzenlendi.

Cami sevdalısı ve mimarisi Hacı Mustafa Uzan için düzenlenen anma programı, Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Araştırma Görevlisi Rıfat Ablay'ın okuduğu Kuran-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Anma programına katılan İl Müftüsü Karabayır Merhum Hacı Mustafa Uzan'ın çalışma azmine şahit olduğunu belirterek günün anlam ve önemine binaen bir konuşma yaptı.

Allah yolunda hizmet etmenin herkese nasip olmadığını dile getiren Karabayır, "Ben geldiğimden beri Mustafa Uzan abimizi dinlerim. Hepimiz hayatı tecrübe ediyoruz.  Manevi hizmetler içerisinde bulunsak da kendimizce günahımız, hatamız, kusurumuz; keşke yapmasaydık, daha iyi olsaydık dediğimiz durumdayız. Hakikaten hayatı tecrübe ettikçe, gönüllerde kulaklarda güzel bir seda bırakmaktan daha güzel bir şey olmadığını görüyoruz. Şu yalan dünyanın hiç kimseye kalmadığını, yeryüzünün en zenginleri oldukları halde Allah kendilerine bir karış hayır yaptırmadığı insanları da görüyoruz. Allah kendi dinine herkesi hizmet ettirmiyor." dedi.

Allah yolunda hizmet edebilmek için ihlas ve samimiyetin olması gerektiğine vurgu yapan Karabayır, "Hazreti Ebubekir nasıl ki Mescid-i Nebevi'de arsayı İslam ümmetine hediye ettiyse, kıyamete kadar bu camileri yaptıran abilerimiz, büyüklerimiz, hayır sahipleri Hazreti Ebubekir'e yoldaş, vakfı ilk kuran Hazreti İbrahim ile kardeş olacaklardır inşallah. Allah-u Teâlâ onun gibi ihlasla hizmet etmeyi nasip etsin. Çünkü gece-gündüz, bin bir türlü meşakkat demeden, tehditlere, dedikodulara kulak asmadan hizmete devam etmiş, son nefesinde hizmetle vefat etmiş. Allah herkese hizmet nasip etmiyor. Çünkü ihlaslı, samimi olmak gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Karabayır, "Keşke burada şimdi iş adamları olsaydı. Aramızda Allah'ın malvarlığı verdiği kimseler varsa, Allah bize ne vermişse Allah yolunda harcamak durumundayız, Allah'ın verdiği malı Allah'a vermek durumundayız. Dostumuz Allah ise, dostumuza altın, mücevher, para verilmiyorsa bizim dostluğumuzda şüphe vardır demektir." şeklinde konuştu.

Konuşmalardan sonra İl Müftüsü Karabayır tarafından Merhum Hacı Mustafa Uzan'ın oğlu Ahmet Husref Uzan'a ve TRT Kürdi kanal koordinatörü Mustafa Ekici' ye plaket takdim edildi.

Program TRT Kürdinin hazırladığı Merhum Hacı Mustafa Uzan belgeseli ile sona erdi

 

Editör: Haber Merkezi