Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nun CHP, MHP ve BDP'li milletvekilleri, komisyonun Suriye'ye giderek incelemelerde bulunmasını talep etti.

Talebe karşı çıkan Komisyon Başkanı Ayhan Sefer Üstün, "Orada hiç kimse can güvenliğimizi garanti edemez. Milletvekillerimizin başına bir hal gelse bu, savaş sebebi olur" dedi.

Muhalefet milletvekillerinin Suriye'de inceleme yapmak üzere alt komisyon kurulmasını talep ettikleri yazıda şöyle denildi:

"Komşu, dost, kardeş ülke Suriye'de bir yılı aşkın süredir devam eden olayların, sivil halk açısından yarattığı sorun ve sıkıntıları insan hakları boyutuyla yerinde inceleyip tespit etmek ve bu sorunun çözümüne katkı sunmak; Türkiye'ye sığınan 17 bin sığınmacının ülkelerine güvenli bir şekilde dönmelerine yardımcı olacak koşulları araştırmak amacıyla, Suriye'de inceleme yapmak üzere alt komisyon oluşturulmasını talep ederiz."

Taleple ilgili olarak Komisyon Başkanı Ayhan Sefer Üstün, komisyonun esas olarak Suriye'den gelen mültecilerin durumu ile ilgilendiğini söyledi.

Mülteciler alt komisyonunun Hatay'a giderek BM yetkilileri ve sığınmacılarla görüştüğünü belirten Üstün, "BM yetkilileri ve sığınmacılar, oradaki kampın, dünyada örnek gösterilecek bir kamp olduğunu söyledi. Mülteciler, her türlü ihtiyaçlarının karşılandığını, çocuk Oyun parkı ve okul bile olduğunu belirterek Türkiye'ye minnettar olduklarını söyledi" dedi.

Üstün, alt komisyonun yaptığı incelemeyle ilgili raporun kabul edildiğini anımsatarak raporun görüşüldüğü toplantıda bazı muhalefet milletvekillerinin "Kendi vatandaşımıza sunmadığımız konforu onlara mı sunuyoruz?" gibi sitemkar sözler söylediğini ifade etti.

"HAVANDA SU DÖVMÜŞ OLURUZ"

Üstün, şöyle konuştu:

"Suriye'de durum artık İnsan Hakları Komisyonu'nun inceleme aşamasını geçmiş durumda. Etkinlik alanımızı da iyi bilmemiz lazım. Bu sorun artık devletler, hükümetler arasında ve BM boyutunda ele alınan sorun haline geldi ve bizim yetki alanımızı aştı; uluslararası boyuta taşındı. Biz oraya gidersek havanda su döven durumuna düşebiliriz. Birinci çekincem budur.

İkinci çekincem ise orada hiç kimse, bizim can güvenliğimizi garanti edemez. Bu ortamda bazen krizin boyutunun büyümesi için kurşunun nereden geldiğini bilemediğiniz olaylar olabilir. Dolayısıyla bizim can güvenliğimizin temin edilemediği bir alanda milletvekillerimizin oraya gönderilmesi uygun düşmez. Çünkü, Allah muhafaza, milletvekillerimizin başına bir hal gelse bu, savaş sebebi olur. Bir yerde yangın var ve biz de oraya gidersek yangının üzerine benzinle gitmiş oluruz ki bu hem bizim için hem de ülkemiz için risk olur"

"ORASI GÜLLÜK GÜLİSTANLIK DEĞİL"

Üstün, muhalefet milletvekillerinin neden gitmek istediğinin sorulması üzerine "Onlar orasını güllük gülistanlık mı görüyorlar acaba? Bizde 'Görünen köy kılavuz istemez' denir. Mızrak çuvala sığmaz hale gelmiş, böyle bir durumda orası. Neyi göreceğiz orada; ben de merak ediyorum doğrusu" dedi.

Ayhan Sefer Üstün, orada iç savaş olduğunu belirterek, komisyonun Suriye'ye giderek, iç savaşa müdahale edecek durumda olmadığını söyledi.

 

Editör: Haber Merkezi