Aras yaptığı açıklamada Bismil İslami Sivil Toplum Kuruluşlarının organize etmiş olduğu Diyarbekir’in Fethinin 1378. Yıl dönümü münasebetiyle 26 Mayıs Cuma günü hükümet Konağı Konferans salonunda saat 14.00 te yapılacak olan fetih konferansımıza, tüm Bismilli hemşerilerimiz davetlidir. 
Diyarbekir kadim bir şehir olduğunu söyleyen Aras “ Hz Ömer döneminde Anadolu’nun İslam’a kapısını açan ilk kapı Diyarbekir’dir. Diyarbekir’in Fatihi İyaz Bin Ganm(r.a)  komutasında İslam Ordusu 27 Mayıs 639 da fethe edilmiştir. Bizans ve Sasani imparatorlukları tarafında her türlü vahşet ve zulme maruz kalmış Kürt halkı, İslam orduları tarafında Amed (Diyarbekir) feth edilince, Diyarbekir ve Kürt halkı için o gün Hürriyet günüydü, o gün Adalet günüydü, o gün karanlıktan aydınlığa kavuşma gün olmuştur” dedi.
Diyarbakır tarihi ile ilgili açıklama yapan BİSTK sözcüsü Aras; “Anadolu’nun kapılarını İslam’a açan Kürd halkı 1071 Malazgirt’e Anadolu’nun Kapılarını Türk Kardeşlerine açmayı ve zafer kazanmasına vesile olmuştur. Nasıl ki, Malazgirt zaferiyle açılan bu kapı Kürt Âlim Molla Gürani Hazretlerinin Talebesi olan Fatih Sultan Mehmet’in Konstantiyi (Bizans) fethine vesile olmuştur. Bu üç önemli tarihi olay birbiriyle bağlantılı ve bağımsız değildir.  Bu kadim şehir peygamberler ve sahabeler şehridir. 5. Haremi şerif olan Ulu Camii ve 524 sahabeyi kucaklayan ve Hz. Yunus (as) yunus balığın içinde çıkıp bu şehre Diyarbekir Hz. Yunus(AS) kucakladığı mübarek şehirdir, ifadelerini kullandı.
Diyarbekir denince karpuz festivali ve terörle anan bir şehir olmadığını altını çizen Aras, Diyarbekir İslama gönlünü ve kapısını açan peygamberlerle ve 5. Haremu şerif ulu cami ve 524 sahabesiyle mübarek bir kent olduğu bilinmelidir.
Diyarbakır’ın tanınması için bu konferansın çok önemli olduğunu ve herkesin katılması gerektiğini ifade eden BİSTK Sözcüsü Aras, “Amed’in fethinin 1378. Yıl dönümü başta Kürt halkına ve ülkemize İslam kardeşliği ve ümmet bilincini yerleşmesine ve karanlıktan aydınlığa kavuşma vesile olmasını yüce Rabbimden temenni ediyorum. Amed’in fetih konulu Bu güzel konferansına Bismil’li kardeşlerimizi iştirak ve katılmalarını diliyorum ”dedi.

 

Editör: Haber Merkezi