Öğrenci velileri, 39 bin öğrencisi bulunan Bismil'de eğitim seviyesini yükseltmek, kız çocuklarının rahatlıkla okula gönderilmesini sağlamak ve ahlaki çöküntünün önüne geçmek için imam hatip sayısının artırılması gerektiği ifade edildi.

DİYARBAKIR'DA SADECE 6 İMAM HATİP LİSESİ VAR.

İmam Hatip Mezunları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı İbrahim Gökdemir, nüfusu 1.5 milyonun üzerinde olan Diyarbakır'da sadece 6 imam hatip lisesi bulunmasını büyük bir eksiklik olarak değerlendirdi.

 İstasyon semtindeki İmam Hatip Lisesi (İHL)'nin 1954 yılında açıldığını anlatan Gökdemir, "Büyükşehir ve 4 merkez ilçede 2008 yılına kadar sadece 1 İHL mevcuttu. 2009'da Yenişehir Anadolu İmam Hatip Lisesi ve 2010'da Kayapınar'da Yunus Emre İmam Hatip Lisesi açıldı. Diyarbakır'da ilçelerle beraber sadece 6 imam hatip okulu mevcut iken, yaklaşık aynı nüfusa sahip Bursa'da 22, Konya'da 26 imam hatip var. Veliler imam hatip okullarına büyük rağbet gösteriyor. Ama çocuklarını gönderecekleri okul yok." dedi.

YURTLARDA KALMA ORANI YÜZDE 40, DİYARBAKIR'DA YÜZDE 1

Türkiye'de imam hatip öğrencilerinin yüzde 40'ı yurtlarda kaldığı halde, Diyarbakır'da bu oranın yüzde 1 olduğuna dikkat çeken Gökdemir, kız çocuklarının okullaşma oranının arttırılması için mutlaka imam hatip kız yurtları yapılması gerektiğini vurguladı.

BİSMİL'DE  İMAM HATİP LİSESİNE OLAN İLGİ HER GEÇEN YIL ARTIYOR

Bismil'de İmam Hatip lisesine olan ilginin her gün arttığını ifade okul aile başkanları, Bismil'de orta kısmına yeni bir İmam Hatip okulu açılması gerektiği ifade edildi.Birlik başkanı, Bismil'de sadece bir tane İmam hatip var oda ihtiyacı karşılamıyor.  Bizim en büyük talebimiz İHL'lerde orta kısımdan başlamak suretiyle, karma eğitime son verilmesi. Böylece kızlarımızın evde değil de okulda olduklarını göreceğiz. Ayrıca kırsal kesimden okullara gelen kızlarımız için yurt yapılmasını yetkililerden istiyoruz. Barınma sorunu nedeniyle kızlarını okutmak isteyen çok aileler olmasına rağmen kızlarımız okuyamamaktadır." diye konuştu.

"YENİ OKULLAR AÇILIRSA İKİ KIZIM OKUYABİLECEK"

İki kızını İHL'de okutmak isteyip ancak kontenjan azlığı nedeniyle çocuklarını okutamadığını ifade eden Mustafa K. adlı veli , yetkililerden Bismil'e en az bir İHL ve ayrıca öğrencilerin barınmaları için yurt talebinde bulundu.

Editör: Haber Merkezi