ABD destekli gerçekleşen FETÖ’nün darbe girişimine tepki gösteren Diyarbakır’ın Bismil ilçesindeki Siyasi parti ve STK temsilcileri ile vatandaşlar, ilçedeki Merkez Camii’nde bir araya geldiler.

Darbe girişimine ilişkin duygularını dile getiren halk, herkesin buna tepki göstermesi gerektiğini söyledi.

HÜDA Par Bismil İlçe Başkanı Yardımcısı ve İlçe Teşkilat Sekreteri Mehmet Emin Bal, bu darbe girişiminin halkın iradesine yapıldığını söyledi. Meydanların boş bırakılmaması gerektiğine dikkat çeken Bal, “Halk meydanlar inmeseydi ülke bir kaosa, girdaba sürüklenecekti. Bu gelen melun güruh artık nasıl bir sistem, düzen getireceği belirsiz bir girdap idi. Her ne kadar can alacağı ve bu ülkeyi ne kadar geriye götüreceği bu ayrı acı bir meseledir.” dedi.

Türkiye’de şu ana kadar yapılan darbelerin İslam’a karşı yapıldığını belirten Bal, “Biz bunu çok iyi biliyoruz ki bugün tepkiyi Müslümanlar koymakta. Bu darbe kesinlikle Müslümanlara karşı yapılan bir darbeydi. Biz bunun farkındaydık, bunun bilincindeydik. Biz bu yönde tepkimizi ortaya koyduk ve o açıdan bu darbeye kaşı çıktık.” ifadelerini kullandı.

Eğitim-Bir-Sen ilçe başkanı Metin Çelebi ise 15 Temmuz darbe girişimi gecesinde yaşadıkların şöyle anlattı: “15 Temmuz gece saat onda haberlere baktığımda tüylerim diken diken olmuştu.  O gece sabaha kadar yatamadım. Yüzde elli ile seçilmiş bir hükümet nasıl devrilmek isteniyor diye sabaha kadar yatamadık, sokaklara döküldük ve haykırdık bu darbeye karşı.  Bu darbe sadece hükümete yönelik değildi bu bütün Türkiye halkına karşı yapılan bir darbeydi. İslama yapılmak istenen bir darbe girişimiydi. Ancak bu onların hesabıydı bir de Allah’ın hesabı vardı. ‘Allah tuzak kuranların en hayırlısıdır.”

İlçede esnaflık yapan Abdullatif Akın, halkın geçmişte yaşadıkları bir daha yaşamak istemediğini ve bu yüzden darbeye karşı durduğunu söyleyerek, “Menderesi astılar, ses çıkarmayan o toplum halen vicdan azabı çekiyor. Turgut Özal’ı zehirlediler ve öldürdüler ses çıkartmayanlar halen acısını çekiyorlar şimdi sıra Erdoğan’a geldi ve biz Erdoğan’ı onlara yedirtmeyiz. Erdoğan toplum tarafından seçilmiş bir cumhurbaşkanıdır o cumhurbaşkanının darbecilere yedirtmeyiz ne gerekiyorsa toplum olarak, halk olarak, birey olarak tek vücut olup darbeye karşı dik duracağız.  Meydanlardan inmeyeceğiz.” diye konuştu.

Bismil Genç Memur-Sen Başkanı Kerem Solmaz, darbe girişimine karşı verilen tepkilerde İslamî STK’ların büyük rolünün olduğuna dikkat çekerek, halkın büyük çabası sayesinde darbenin önlendiğini söyledi.

Vatandaşlardan Mustafa Erdem de kafirlerin desteğiyle yapılan darbe girişimine karşı tüm Müslümanların bir olup buna tepkisini ortaya koyması gerektiğini ifade etti. (İLKHA)

Editör: Haber Merkezi