Diyarbakır'ın Bismil İlçesi'nde cep telefonu bayiliğinin yanı sıra tamiratını da yapan ortaokul ve lise diplomalarını dışarından alan Celal Göğer, görenleri şaşırtan bir buluşa imza attı.

Bismil İlçesi'nde cep telefonu bayiliği ile tamirciliği yapan Dunya Cep Hastanesi iphone bayışı 40 yaşındaki Celal Göğer, cep telefonlarının ekranını görünmüz kılan ve chip takılı özel tasarım gözlükle ancak görünebilir hale getirdi.

Celal Göger, "Tramvayda giderken cep telefonumdan maillerimi okurken yanımdaki bir sürekli cep telefonuma bakıyordu. Çok rahatsız oldum. 4 ay süren çalışmayla görünmez hale getirdiğim, cep telefonu ekranındaki menü, ancak gözlük takıldığında görülebiliyor. Dedi.

Diyarbakır’ın ismini  sadece çatışmalarla değil bilimle de anılması gerektiğini ifade eden Göger, "Yaptığı buluşun nedenini şöyle açıkladı. İstanbul'da tramvayda giderken şirket tarafından bana e-mail atıldı. Kendi e-mailime bakarken, yanımda oturanların ben mailimi okurken sürekli cep telefonuma bakmasından çok rahatsız oldum. Mailimi okuduktan sonra, özellikle toplu taşıma araçlarında seyahat edenlerin akıllı cihazlarıyla işlem yaparken başkası tarafından yaptıkları işlemin gözükmesini haklı olarak istemeyeceklerini düşünerek böyle bir buluşa ihtiyaç olduğu kanaatine vardım. Ve memleketim Bismil'e döndükten sonra da bunun üzerinde çalışmaya başladım. Cep telefonda işlemci ile ram'in arasına yazılım yüklü bir chip koyarak ekrandaki menünün görünmez hale gelmesini başardım. Dedi.

Bismil'deki iş yerinde 4 ay boyunca bir çalışma yaparak, cep telefonunun ekranını sadece beyaz görünür ve özel tasarladığı bir gözlükle bakıldığında ekrandaki menüyü görenebilir hale getirdiğini ifade eden Celal Göger, yaptığı açıklamada, Cep telefonunu başkasının görmesini istemeyen kişileri bu buluşla rahatlayacak. Telefon ekranı bakıldığında menü görünmüyor ve bembeyaz. Buna bağlantılı olarakta bir gözlüğün her iki camının üzerine birer chip yerleştirdim. Gözlüğün numaralı olup olmaması fark etmiyor. Gözlükle telefon ekranına bakıldığında menü normal telefondaki gibi görünüyor ve istediğiniz işlemi yapabiliyorsunuz. Diye konuştu.

Göger, yaptığı buluşun, maddi imkansızlıklara rağmen bunu başardığını ifade ederek, şu anda işin başındayım. Bana göre bu uluslararası boyutta bir buluş. Görünmez hale olan cep telefonu ekranındaki menüyü gözlüğü taktıktan sonra görenler hayli şaşırıyor ve olumlu tepki veriyor. Devlet büyüklerimiz bana destek verilirse yakın zamanda gözlüğe takacağım bir on-off düğmesiyle cep telefonu ekranındaki menünün görünüp görünmemesini sağlayacak bir sistem geliştireceğimi düşünüyorum. Kullanıcı İstenildiğinde gözlükteki bu düğmeye basılarak bluetooth kullanılarak anında cep telefonu ekranındaki menünün görünür veya görünmez olması sağlanabilecek. Yani telefon ekranındaki Menü'nün görünüp görünmemesi telefonu kullanan kişinin elinde olacak." Şeklinde konuştu.

YAZILIM DOSYA HALİNE GETİRİP PATENT İÇİN BAŞVURMAYI DÜŞÜNÜYORUM.

Bu uygulamayı talep olursa tabletlere, televizyonlara, bilgisayarlara da aynı şekilde uygulayabileceğini ifade eden Göger, Yani kimse rahatsız edilmeden tabletlerde, bilgisayarlarda işlemler yapılabilir. Televizyonda izlediğiniz kanal ve filmi kimse görmeden gözlük takarak izleyebilirsiniz. Tabletlerinizle, cep telefonlarınızla işlem yaparken veya televizyonda film izlerken başkaları ise bu ekranları bembayaz görecek. Destek alırsam çok yakında yollarda vatandaşların ellerinde ekranı bembeyaz olan telefonlara sıkça rastlamaya başlayacağız. Düşünün yolda bir adam yürüyor ve bembeyaz telefon ekranına bakıp parmaklarıyla bir şeyler yapıyor. Tabiiki durumdan habersiz olanlar şaşıracaktır. Mesela işyerime yakın kahvede oturdum. Telefonumla deneme yapıyordum. Yanı bembeyaz görünen telefon ekranında gözlük takıp sürekli işlem yaptım. Tabi kahvede oturan vatandaşlar bakıp merak etti. 'Celal Ekranda bir şey yok delimisin ne yapıyorsun' dediler. Gözlüğü onlar da takınca şaşırıp kaldılar ve bu telefonların ne zaman piyasaya çıktığını sordular. Telefon menüsünü kullanırken bunun başkası tarafından görünmemesini istemek vatandaşın en doğal hakkı. Yazılım dosya haline getirip patent için başvurmayı düşünüyorum. Patent alırsam üretime geçeceğim. Üretimde çok ucuz. Şu anda bir gözlüğü ve Telefona yüklediğim yazılımla birlikte toplamda 4 dolar ediyor. " dedi.

BÖYLESİ BİR GÖZLÜK OLURSA ZAMAN GEÇİRİLMEDEN HASTAYA DOKTORLARIMIZ ANINDA FARKLI MÜDAHALELERDE BULUNABİLİR.

Kendisine imkân tanınması halinde tomografiye gerek duyulmadan gözlükle insan vücudundaki tıkalı damarları görecek gözlük yapmayı hedeflediğini ve  en büyük hedefinin ise CERN'de görevli Türk profesörlerin kendisine davet göndermesi olduğunu ifade eden  Celal Göger, "Benim için sağlık çok önemli. İnsan vücudunun içindeki Allah korusun kanserden tutunda kötü huylu olan bütün mikropları bu gözlüğün biraz daha gelişmişi ile görebileceğini inanıyorum.  Özellikle tıkalı damarları tomografi kullanmadan anında görebilen bir gözlüğü yapabileceği kanaateyim. .Bu buluşa destek verildiği takdirde dahada gelişebilir. Bir dönem art niyetli insanlar çıplak gösteren gözlük ürettiklerini söylemişlerdi tabiiki bu insanlığın yararına olmadığı için tutmadı. Benimkisi ise insanlık adına faydalı olacak bir şey olacak. Diye konuştu.

Küçük yaşlardan bu yana elektronik aletlere meraklı olan Göğer, İstanbul Sirkeci'de cep telefonu tamirciliği yaptıktan sonra 1999 yılında Bismil'e dönerek kendi işyerini açtı. Daha önce bir markanın ürettiği cep telefonuna Kürtçe yazılım dilini eklenmişti.

Bismil ilçesinde iPhone tamirciliğini yapan Celal Göğer, 2005 yılında Nokia cep telefonları menüsünü ilk kez Kürtçeye çevirerek ismini duyururken, 2 ay sürdürdüğü çalışma sonucu iPhone cep telefonlarının menüsünü de Kürtçeye çevirmişti.

celal-ipone-(4)-001.jpgcelal-ipone-(5)-001.jpgcelal-ipone-(6)-001.jpgcelal-ipone-(8)-001.jpg

 

Editör: Haber Merkezi