BİSMİLLE DENİZ GELDİ

Duygusal anlar... Bismil’de Sular altında kalan köylerini böyle izlediler. 

 

Ilısu baraj havzasındaki son köyler Ilısu Barajı'nın suyu, yükseliyor. 

 

Baraj gölü nedeniyle su altında kalan Bismilin köyleri su kıyısına gelenler, köylerini seyretti. Yıllarca sürdükleri arazileri suyun altına kaldı. Artık arazilerde Pamuk mısır, buğday değil, balık alacaklar. 

 

KÖYLERİ GÖZLERİ ÖNÜNDE SU ALTINA KALIYOR. 

Köylüler Merakla izliyorlar. 

Ilısu baraj havzasındaki son köyler olan Batman-Diyarbakır sınırındaki köy sakinleri: “Rüyalarımızda görsek manzaranın böyle olacağını tahmin etmezdik” diyorlar. Ilısu Barajı'nda elektrik üretimi yarın başlıyor

 

Türkiye'nin en büyük elektrik üretimi projelerinden biri olan Ilısu Barajı'nın altı tribününden ilki, yarın törenle açılacak.

 

ESKİ KÖY, SUDA YARIM ADA GİBİ

Ilısu Barajının resmi açılışına saatler kalırken, 300 kilometrelik baraj havzasının son kısmında yer alan Batman-Diyarbakır il sınırındaki köylüler, yakınlarına kadar gelen baraj havzası gölü karşısında şaşkınlıklarını gizleyemiyor. Batman merkeze bağlı Soğuksu (Zorava), Oymataş, ve Bismil ilçesine bağlı Ağıl (Ancolin), Küpeli, Şahintepesi, Yukarı Zillek ve Aşağı Zillek köy sakinleri, dev bir gölü andıran baraj havzasındaki manzaraya şaşırıyor. Görmeye değer yerleridir. Su yavaş yavaş Karacık Aluç ve isalı ve Aşağısalat doğru şişiyor. 

 

70 YILLIK KÖPRÜ SU ALTINDA KALDI

70 Yıllık Bismil Sinan DDY eski köprüsüne de suyun ulaştığına dikkat çeken vatandaşlar, şöyle devam etti: “Eski köprünün uzunluğu 600 metre civarındaydı. Yeni DDY köprüsünün mesafesi ise 2 kilometre uzunluğunda. Son bir haftada su seviyesi eski köprünün tren raylarına yanaştı. Köyümüzün içinden geçen yolun son bölümünde evim bulunuyor. Yarım ada gibi suyun altında kalan köyümüze alternatif olarak tepeliklere yeni evler yapılıyor. Artık su ile iç içeyiz. Ilısu barajı su yükseliyor. 2012 Devlet su altında kalacak olan köy ve arazileri kamulaştırmıştı. 

Köylülere arazide dönüm başı 10 bin-15 bin arası ödeme yapılmıştı. 

TEMELİ 2008 YILINDA ATILMIŞTI 

 

Ilısu barajı temeli 2008 yılında atılan Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nde elektrik üretimi yapacak. 

 

Dicle Nehri üzerine inşa edilen ve kurulu güç bakımından Atatürk, Karakaya ve Keban barajlarından sonra Türkiye'nin dördüncü büyüğü konumunda bulunan Ilısu Barajı'nın önyüzü beton kaplı kaya dolgu baraj tipinde dolgu hacmi ve gövde uzunluğu bakımından ise dünyada birinci sırada yer alıyor. 

135 METRE YÜKSEKLİĞİ VAR

Tesis temelden 135 metre yüksekliğe, 24 milyon metreküp dolgu hacmine ve bin 820 metre kret uzunluğuna sahiptir.

Editör: Haber Merkezi