img_9152.jpg

Günlerdir yağış bekleyen Bismil'de, Bismil merkezde hiç yağmur yağmazken İlçeye bağlı Tepe beldesinde  30 dakikalık yağan yağmur, beldeyi sular altında bıraktı. Öğle saat 14.00'da aniden bastıran ve kısa sürede dolu'ya dönüşen yağış, belde de hayatı felç etti. Sağanak yağış sırasında başta ana arterler olmak üzere, bir çok cadde ve sokak ile hijirki ve Çameli vadisinde sular nehir'e dönüştü. Beldede birçok ev ve işyeri sular altında kaldı

 img_9147.jpg

Diyarbakır İli, Bismil İlçesi Tepe Beldesinde, Hijirki deresi ve Çameli deresinin taşması sonucu birçok ev sular altında kaldı.

Su baskınlarına maruz kalan mahalle sakinleri selden dolayı evlerini terk ederken, bazı vatandaşlar ahırlarının içinde hayvanlarının su altında kaldığını söyledi. Durumun Bismil Kaymakamlığına bildirilmesi üzerine Bismil Köye Hizmet götürme birliği ekipleri harekete geçti. Yaklaşık 6 iş makinesi dere setlerinde ve evlerde meydana gelen göçük ve tahribatta müdahale ederek sel sularını kontrol altına aldı. Bismil’in Tepe beldesi’nde Eğitim Mahallesi, Yeşilova mahallesi ve Bahçelievler mahallesinin bazı evlerin sular altında kaldı.

 

Vatandaşlar taş ve topraklardan set oluşturarak suların evlerine girmesini önlemeye çalıştı. Tepe ve Bismil Belediye ekipleri ve Köye Hizmet Götürme birliği iş makineleriyle sel sularına yön vermeye çalıştı.  
Beldede bu tür durumların yaşandığını belirten vatandaşlar, beldede bulunan 2 derenin ıslah edilmemesine yakındı. Hijirki ve Çameli deresinin ıslah edilmesi durumunda bu tür felaketlerin yaşanmayacağını anlatan vatandaşlar, yetkilileri göreve çağırdı.

img_9218.jpg

Konu ile ilgili açıklamada bulunan Tepe Belediye başkan Vekilli Ahmet Örs, Belediye araçları ve Kaymakamlık araç ve personelleri ile beraber aralıksız çalıştıklarını belirtti. Örs,"10 personel ve yaklaşık 6 araçla sıkıntılı olan yerlerde önlem almaya çalışıyoruz. Beldemizde Hijirki Deresi ve Çameli deresinin Devlet Su İşleri tarafında ıslah edilmesi gerekir. Aynı durum Bismil merkez ve beldemizde 2006 yılında da yaşandı. Bismil merkez DSİ tarafında ıslah edilirken, beldemizde 2 derenin ıslah çalışmaları yapılmadı. İlgili yerlere gerekli yazışmalar yapıldı. Fakat herhangi bir önlem alınmadı.  Beldede bulunan 2 dere yatağının ıslah edilmediği takdirde bu durum devam edecektir. Yaşanan sel sular ile birlikte alt yapı çalışmaları büyük zarar görüyor. Dedi.

 Çalışmaların aralıksız devam edeceklerini ifade eden Ahmet Örs,  Halkımıza sıkıntı yaşatmayacağız aldığımız önlemlere rağmen engel olamadık. Şuan çok sıkıntı var, fakat can kaybı yok, biz bunu en az zararla atlatacağız" diye konuştu.

 Bu arada Jandarma ekipleri Beldede selde etkilenen vatandaşlara yardım etti.

img_9154.jpg

img_9177.jpg

img_9179.jpg

img_9181.jpg

 

Editör: Haber Merkezi