Bismil Diyarbakır’ın en büyük 1. Sınıf tarım arazisine sahip ilçedir. Yaklaşık, 1 milyon 600 bin araziye sahip bir ilçedir. Suya kavuşan tarla 400-500 bin dönüm arazidir. Uluslararası alanda, Tarım sektörünün önem kazandığı çağda, Bismil’de 1 Milyon 100 dönüm arazinin Kuru/susuz olması utanç vericidir. Kuru arazilerin bir an önce suya kavuşması elzemdir. Bu konuda Gıda ve Tarım Bakan’ın Bismilli olması ve 2 dönem Tarım bakanı olmasına rağmen tarlaların suya kavuşmaması nasıl izah edilebilir. İlçede Dicle nehri akmaktadır. Ama 1 Milyon 100 Bin dönüm arazimiz Kuru/susuzdur.  Bir düşünün. Kuru arazide 1 dönümde yaklaşık yıllık ortalama gelir 200 TL iken, Sulu arazide 1 dönümde yaklaşık yıllık gelir 1.000 TL olmaktadır. Yanı Bismillin geliri 5’ e katlanacak. Topraklar suya kavuşunca, Tarıma Dayalı Sanayi gelişecek. İşsizlik kalmayacak. Dışarda ilçeye işçi gelecek. Ama nerede, hani Su, 2012 yılında topraklar suya kavuşacak dediler, Şimdi 2015 hala suya kavuşmadı. Eğer İlçede Tarım Bakanı çıkıyorsa ve 2 dönem Bakanlık yapıyorsa ve Tarlalar hala kuruysa o zaman demezler mi, Bakan’ınız size ne yaptı.

  Şimdi ziraat odası seçimlere gelelim. Dışarda konuşulan Delege oyları parayla alınma meselesi hiç ama hiç Bismil’e yakışmıyor.

1 Şubat 3 aday 121 Delegenin oy kullanacağı ve en çok oyu alan aday Ziraat Odası başkanı olacaktır. Her 3 adayımıza başarılar diliyorum.

ŞİMDİ GELELİM ZİRAAT ODA BAŞKAN’IN GÖREVİNE;

Ziraat odasının üreticilere yapacağı ve yapmak zorunda oldukları hizmetleri nelerdir. Sıralayalım. Ziraat Odası Kanunda yazılı esaslar uyarınca meslek hizmetleri görmek, çiftçilerin müşterek ihtiyaçlarını karşılamak, mesleki faaliyetlerini kolaylaştırmak, çiftçilik mesleğinin genel menfaatlerle uygun olarak gelişmesini sağlamak, çiftçilerin aralarında ve halk ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hakim kılmak, disiplin ve ahlakını kollayıp gözetmek. Çiftçinin hak ve menfaatini korumak amacı ile kurulan tüzel kişiliğe sahip kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşudur. Görev ve Yetkileri şu şekilde sıralanmaktadır; Tarım ve çiftçilikle ilgili haber ve bilgi toplamak, gerekli inceleme, endeks ve istatistik çalışmaları yapmak ve yayınlamak, istenildiğinde bilgi ve kayıt vermek. Diğer kurumlara meslekle ilgili önerilerde bulunmak, borsa, hal, mezbahane, damızlık yetiştirici birlikleri, örtü altı sebze üretici birliği gibi birliklere temsilci göndermek. Tarımın gelişmesi için mevzuat değişikliği için birliklere önerilerde bulunmak. Tarım ve kırsal kalkınma için her türlü eğitim, yayın ve danışmanlık hizmeti vermek. Çiftçi ile ilgili kayıt, belge ve bilgileri düzenlemek. Fuar, sergi, müsabakalar düzenlemek katılmak Hakem ve bilirkişi görevlerinde bulunmak Yurt içi ve birliğin izni ile yurt dışında odalarla ve kuruluşlarla işbirliği yapmak. Çiftçilerin tarımsal girdilerini kolaylaştırıcı faaliyetlerde bulunmaktır. Çiftçinin hizmetine sunmak için tam teşekküllü laboratuar kurup ücretsiz toprak ve yaprak analizleri ile bitki analizi yapılabilir. Tarım alet ve ekipmanları ve diğer ihtiyaçları satan bir mağaza açabilir Kooperatif ve şirket kurulabilir. Misafirhane, otel, restoran gibi işletmeler çalıştırılabilir Laboratuar, mühendislik ve veterinerlik gibi hizmetler verilebilir. Tüm destekleme ve projelere ilişkin eğitim, seminer gezi düzenler. En önemlisi Her çiftçinin işine yarayan ama az gerekli olan ya da çok pahalı olan alet ve imkânları sağlayıp hizmete sunmaktır. Toprak tesviye makinaları (lazerli), Kanal açma makinaları, sertifikalı fide üretimi yapacak sera yapıp ucuza mal edip üreticiye sunmak gibi, görevlerdir.

                                                                                Bismil Haber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni

Editör: Haber Merkezi