BİSMİL’İN MAHALLİ YEMEKLERİ

BİSMİLİN MAHALLİ YEMEKLERİ

BİSMİL TAVASI:Tavanın içerisine önce domates,biber ve sarımsak yerleştirilir üstünede yassılaştırılmış kuzu belinden hazırlanmış et parçaları yerleştirildikten sonra bol miktarda pul biber eklenir ve fırına verilir.

 

KEŞKEK::Dövülmüş buğday ve kemikli etten yapılmış bir yemektir.

 

GIRAR(Bulgur Pilavı):Önce bir tencerede su kaynatılır,su kaynadıktan sonra içine tuz atılır suya oranla bulgur koyulur ve su kuruyuncaya kadar ateşte bekletilir.

 

MASTAVA:Yoğurt ve sac ekmeği ile yapılan bir mahalli yemektir.

 

PILLOR:Un ve pekmez sade yağla birlikte pişirilir.Bulamaç haline getirildikten sonra servis yapılır.

 

ŞORBEŞİR:Süt ve pirinçten yapılmış bir çeşit çorbadır.Zevke göre tatlı veya tuzlu olabilir.

 

KELLE PAÇA:Küçük baş hayvanların kafa ve ayaklarından yapılır.Hayvanların başları fırın veya tandırda tütsülenir.Genişçe bir kapta haşlanır,sarımsak ve diğer baharatlar eklenir.

 

MUMBAR:Kesim hayvanlarının işkembe ve sucuklarından meydana gelen bir yemektir.İşkembe ve sucuklar iyice temizlendikten sonra içine pirinç,küçük et parçaları ve bol miktarda baharat eklendikten sonra genişçe bir kapta haşlanıp pişirilir.

 

ŞİLLEKİ(ŞILKANA):Hamur iyice cıvıklaştırılır yer ocağına saç ters çevirilerek bırakılr.İyice ısınan sacın üzerine cıvıklaştırılmış hamur kepçe ile boşaltılır,iki tarafı kızartıldıktan sonra üzerine kaynatılmış sade yağlı pekmez eklenir.

 

KURSIK:Aynı şekilde hazırlanan sıvılaştırılmış hamur tavadaki kızgın yağın içine birer kaşık boşaltılır kızartıldıktan sonra üzerlerine önceden hazırlanmış şire veya pekmez eklenir.

 

DEV ŞEVİTİ:Sade yağla hazırlanan şire tandır ekmeğinin üzerine dökülür.

 

MEHİR(AYRAN aşı):Dövülmüş ve kaynatılmış buğday taneleri ayranla pişirilir çeşitli baharatlar eklenir.Özellikle nane tercih edilir.

 

ŞAM BOREK:Hamur açılır içine önceden hazırlanmış patates soğan karışımı veya kıyma soğan karışımı eklenip hamur kapatılır.Saçta veya tavada kızartılır.

 

BELLOE:Mercimek ve bulgur sıcak su ile yoğurulur.karışımın içine yeşil soğan, maydanoz ve diğer baharatlardan zevke göre eklenir.

 

NANE SILE(SAÇ EKMEĞİ):Önce hamur yoğurulur yoğurulan bu hamurdan ince pideler yapılır,ateşüzerinde kızartılan saç’ın üzerine serpilir ve kızartılır.

 

ÇİĞ Köfte:İnce bulgur’a kıyılmış soğan,dövülmüş sarımsak,pul biberi,beş türlü baharat ve yeterince domates ve biber salçası eklenir.Yeterince yoğurulduktan sonra içine bulgur miktarı kadar dövülmüş veya kıyma yapılmış dana butu eklenerek tekrar yoğurulur belli bir kıvama geldikten sonra ince kıyılmış yeşil soğan ve maydanoz eklenerek tekrar yoğurulur.

 

KÜTÜLÜK(İÇLİ KÖFTE):İnce bulgur sıcak su ile yoğurulur.Hamur şekline gelen bu karışımın içine;kıyma ve soğan bırakılır,hamur kapatılıp yuvarlak hale getirildikten sonra kaynamış suda haşlanır.Zevke göre haşlanan bu köfteler yumurtaya bulanıp,kızartılır veya olduğu gibi bırakılır.

 

MEFTUNE:Domates,patlıcan ve kabaklar ince doğrandıktan sonra kıyma veya kuş başı etle birlikte tencerede pişirilir.Bol miktarda Summak ve sarımsak eklenir.

 

TIRŞİK(GÜVEÇ):Domates,biber,patlıcan küçük parçalara ayrılarak bir kapta pişirilir.Önceden haşlanmış kuş başı et ve sarımsak eklenir.Fırında veya ocakta iyice pişirilir.

 

BABAKANUÇ:Kesilmemiş patlıcanlar şişe takılarak fırına veya tandıra bırakılır kavurulduktan sonra kabukları soyulur.İyice dövülür,üzerine yumurta ve dövülmüş sarımsak eklenerek ateşte pişirilir.

 

HURIK::İnce bulgur yumuşatılarak yuvarlak hale getirilip,kaynatıldıktan sonra,sarımsak ve pul biber yağda kavrularak üzerine dökülerek yapılan bir yemektir.

 

MURTIĞA:Un sade yağda kızartılır.İçine yumurta eklenir.

 

KUZU DOLMA:Kuzu kolu(Beytülhem)haşlanır.İçine önceden hazırlanmış ve pişirilmiş iç pilav(pirinç,antep fıstığı,kuş üzümü ve çeşitli baharatlar)kuzu kolu yarılarak içine bırakılır,giriş kısmı dikilir ve tepsiye bırakılarak fırına sürülür.

 

SARMA:Dut veya asma yaprağına iç pilavı (pirinç,küçük kıyılmış et ve çeşitli baharatlar) bırakılır.Rulo haline getirildikten sonra tencereye yerleştirilip pişirilir.Düzme:Patlıcan veya patatesten yapılan bir yemektir.Patlıcan veya patatesler i

 

SAÇ TAVA:Kuyruk yağı saç tavada iyice kızartılır.Posası alındıktan sonra az haşlanmış kuş başı et eklenir.Etler kızartıldıktan sonra ince kıyılmış sivri biber eklenir.Biberler renk değiştirdikten sonra kabuğu alınmış ve sos haline getirilmiş domates eklenir.İyice piştikten sonra iyice haşlanmış pirzolalık et eklenir.Birlikte tekrar pişirilir.

 

AŞUREAŞI:En az on çeşit yemiş ve baharat(Ceviz,fındık,kuru üzüm,incir,nohut,buğday, fasulye v.b.) iç içe bırakılarak iyice pişirilir.Gıllo zırtık:İnce bulgur ıslatıp kaynatılarak üzerine,sumak ve yumurta akı dökülerek hazırlanan bir yemektir.

 

KERENG AŞI:Kengerler iyice temizlenip,döğme ile birlikte pişirilir içine sumak eklenir.

 

Yemekleri Annelerimiz yapmaktadır. Annelerimizin ve kadınlarımızın değerini bilelim.

 BİSMİL HABER GAZETESİ 0412 415 1919

Editör: Haber Merkezi