Bismil Kaymakamı Turgay Gülenç tarafından 16 ay önce Tarıma Dayalı Organize Sanayisinin kurulması için Bismil’de iş adamlarıyla toplantı yapmıştı. Toplantı sonrasında toplanan 340 talep ile başvuru yapılmıştı.

Ancak Bismil Batman Yolu üzerinde kurulması planlanan tarıma dayalı Organize Sanayi Bölgesi yer değiştirme gerekçesiyle proje askıya alındığı öğrenildi.

Bu Proje ilçemize neler kazandıracaktı.

- Çarpık sanayileşme ve çevre sorunlarını önlenecek ,

 - Tarım ham maddeleri yerinde işlenecekti,

 - Bismil’de işsizlik sorunu asgari düzeye inecekti ,

 - Tarım ve hayvancılığın niteliklerini arttığı gibi, bilimsel yöntemlerin yoğun bir biçimde kullanılmasını da sağlayacaktı.

Organize Sanayi Bölgesinde Neler Yapılabilir.

   İlçemizin şehirler arası yol üzerinde kurulu olması, tarıma elverişli arazilerin fazla olması, sebze ürünleri için uygun iklim şartlarına sahip  olması, Bağ, bahçe , sebze ve meyve üretimi, yanında konserve fabrikaları, salça fabrikaları ve yağ fabrikaları OSB’lerde kurulup ilçe ekonomisine güç katacaktı.

İlçemizde Yılık hammadde Miktarı

İlçemizde yıllık 120-150 bin dekar alanda mısır ekiminde rekolte 200 bin ton  800 bin dönüm alanda da hububat ekiminde  320 bin ton rekoltesi elde edilmektedir.

Bu Projenin faaliyete geçmesiyle beraber ilçemizde ekilen mısır, ve hububat ürünleri ilçemizde işlenecekti. Böylece hem çiftçi kazanacak hem de istidam oluşacaktı.

Dünyaca meşhur olan kırmızı mercimek ekilişinin 150 bin-180 bin dekarlık alanda ekilişinin olmasıyla beraber  mercimek işleme ve paketleme tesisi ihtiyacını doğuracaktı. Dışarıya bağımlılık azalacak yerli ürünler Türkiye piyasasına sunulacaktı.

 -Mısır ekiliş alanlarımız gittikçe artması nedeniyle  OSB’lerde yağ fabrikası kurulması ihtiyacını doğuracaktı.

 -İlçemizde pamuk ekilişi ve  çırçır fabrikalarının olması nedeniyle kumaş dokuma fabrikaları  OSB’lerde kurulabilirdi.

 -Seralar, soğuk hava depoları, sebze ve meyve işleme ve paketleme tesisleri, meyve salatası, meyve suyu, meyve ve sebze konsantresi,  yağ tesisleri, salça, dondurulmuş ürünler v.s gibi tesisler ,lojistik merkez, Ziraat Mühendisliği ve diğer ilgili uzmanların yer alacağı  OSB’ler   ilçemize bir tarım üstü niteliği kazandıracaktı.

Buda ilçemizde refah ve ekonomik gelişmesini sağlayacaktır.

Yukarıda saydığımız bu tesislerin tümünün imar planları ruhsat işlemleri OSB’lerde kolaylıkla alınmaktadır.

Böylece Tarıma dayalı OSB ile beraber ruhsat sorunu ortadan kalmış olacaktı.

OSB’lerde Bakanlık ve Avrupa Birliği katkılarıyla hibeler  daha kolay alınıp desteklenecekti.

Bismil’de kurulacak OSB ile tarım sanayinin gelişmesiyle yan sanayi (trafo üretim fab. Pimapen Fab. Vb Fabrikaların kurulmasında hızlandıracaktı.

  Sonuç olarak :Tarımsal potansiyeli çok yüksek olan ilçemizde   OSB’lerin kurulmasıyla binlerce  genç nüfus istihdam edilecekti.  

Editör: Haber Merkezi