Diyarbakır’ın en büyük ilçesi konumundaki Bismil’de ne yazık ki hala belediye otobüsleri bulunmamaktadır. Bu durumu halkımız defalarca dile getirmesine rağmen ne yazık ki belediyeden olumlu bir cevap alınamıyor.

             Bunun en büyük nedeni ise hiç kuşkusuz bu durumdan nemalanan çok sayıda sömürü zihniyetine sahip olan kişilerin halkı rahatlatacak bu otobüslerin getirilmesini istememeleri.  
 
             Bismillin nüfusu her ne kadar tabelada 54.000 yazsa da bunun daha fazla olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu kadar halk büyük umutlarla her seferinde BDP partisini yüz üstü bırakmayarak seçimlerde kazanan olarak sandıktan çıkarıyor. Fakat belediye ne yazık ki bu sadık halka aynı önemi vermemektedir.  
 
            Bismil’de yaşayan ailelerin maddi durumu zaten belli.. çoğu ya hamallık yaparak geçiniyor ya da çiftçilik yapıyor. Şimdi bu fakirlikte sürünen insanlarımıza bir darbede ne yazık ki büyük umutlarla başta bulunan belediyemizden gelmektedir.
 
             Bu durumun hiç kuşku yok ki en büyük mağdurları da öğrenciler. Diyarbakır’dan Bismil’e okumak için gelen öğrenciler ceplerinde bulunan 3-5 kuruşu da yol parasına vermek durumunda kalıyorlar. Diyarbakır Bismil arası daha geçen senelerde 4 liraydı yakın zamanlarda bu fiyat 5 TL ye yükseltildi. Yani anlayacağınız Diyarbakır’a gidip gelmek isteyen bir kişinin kafadan 10 TL’si gidiyor. Peki sorarım size insanlarımızın bunu karşılayacak maddi imkanı var mıdır?? Bence hayır. Birçok kişi sırf bu durum yüzünden tren yolunu tercih etmekte, Peki benim belediyemden bu durumu düzletmesini istemem en doğal hakkım değil mi?? Neden biz Bismil insanlarının ihtiyaçlarına cevap vermiyorlar. Bu durumdan dolayı halk mağdur durumda kimse görmüyor mu acaba yoksa görmemezlikten mi geliniyor???   
 
            Bilindiği gibi Tepe, Bismillimizin bir beldesi. Küçük bir nüfusa sahip ve orada da belediye, ama halkına hizmette sınır tanımıyor.. En azından bir belediye otobüsleri var ve yol masrafından kurtulmuş durumundalar. Sayın Tepe belediye başkanı; en son yaşlılar için ücretsiz yolcu kartı çıkardıklarını duyurdu. Artık yaşlı insanlarımız otobüse ücretsiz binebilecekler. Buradan Tepe Belediye başkanını kutluyorum ve saygılarımı arz ediyorum. 
            Benim en çok anlayamadığım ve açıkçası güldüğüm konulardan birisi de şu: vay efendim otobüsleri getirmek için belediyenin maddi imkânı bulunmuyor. Yahu Allah aşkına insaf!! Benim burada bahsettiğim resmiyette 54.000 kişi nüfusu olan bir ilçe, Bismillin finans kaynağı yoksa peki Tepe gibi küçücük bir beldenin nasıl bunu yapmaya finans olanakları elveriyor sorarım size, şimdi. Ha tamam peki hadi diyelim ki belediyenin gerçekten bunu yapmaya gücü yok(ki ben buna inanmıyorum) belediye başkanına şöyle bir öneride bulunmak istiyorum. Bismil’de bu konu hakkında bir kampanya başlatın ve herkes elini cebine atsın kimin gönlünden ne koparsa. Adım gibi eminim ki Bismillin bütün duyarlı esnafları bu kampanyaya destek vereceklerdir. Ve bu sorun en kısa zamanda çözüme kavuşturulacaktır.
 
           Değinmek istediğim bir diğer konu ise minibüs firması şoförlerinin tavrı ve üslubu hakkında. Ya bu ne biçim işletmecilik anlayışıdır anlayamadım gitti. Minibüse bindiğin zaman sanki bedava seni götürüyorlarmış gibi bir şey söylediğinde en ufak bir şikâyette hemen kızıyorlar, ayriyeten ben bir kez olsun güler yüzlü bir şoför göremedim orada. Yani anlayacağınız kendi paramızla hor görülüyoruz. Minibüs şirketleri henüz kartelleşme (firmaların birleşerek rekabeti ortadan kaldırmadan önce) oluşturmadan hem fiyatlar ucuzdu hem de daha iyi hizmet gösteriliyordu. Açıkçası ben burada tekellikten biraz şikâyetçi olmak durumundayım. Keşke kartelleşme oluşmasaydı da halkımız sorunlarını giderebilselerdi.. Buradan Sayın Belediye Başkanı Cemile Eminoğlu’ndan facebook’ta bu konu hakkında grup kuran ve o grupta hiç de azımsanmayacak miktardaki üyeler adına bu sorunu çözmesini bekliyorum; siz halk için bir şeyler yaparsanız emin olun bu halk da en azından sizin gibi kör olmayıp sizi daha çok sevecek ve daha çok destekleyecektir. Her şey daha güzel bir BİSMİL için.. Saygılar
 
                                                               MEHMET ŞİRİN GÜL    [email protected]