Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde elektrik akımında yaşanan dalgalanmalar nedeniyle tarımsal sulama ve elektronik cihazlarda meydana gelen arızalar nedeniyle büyük sıkıntı yaşanıyor.

Bismil merkezi ve köylerinde özellikle son iki yıldır elektrik akımındaki dalgalanma nedeniyle sulama tesisleri sağlıklı çalışamadığından, sulama sezonunda her gün onlarca arıza oluşmakta ve meydana gelen arızalar sulamayı aksattığından ürün rekoltesinde önemli kayıplar meydana gelerek çiftçileri zor durumda bırakmaktaydı, bunun yanında meskenlerde kullanılan elektrikli ev aletleride büyük zarar görmekteydi.

Son 2 yılda elektrik alanında ciddi sıkıntılar yaşadıklarını ifade eden Bismilli çiftçilerden Halil Çelebi, “Sulu tarım ile birlikte 2. ve 3. ürün yetiştirmeye başladık. Tarım alanında bir kalkınma oldu. Ancak elektrik sıkıntısı nedeniyle ürünler çok ciddi hasar görüyor. ifadelerini kullandı.

Bölgemizdeki alt yapı eksikliği nedeniyle yaşanan bu sorunun giderilmesi amacıyla Bismil Kaymakamı Harun Başıbüyük'ün Diyarbakır Valiliği nezdinde başlatılan girişimler sonucu, İlçemizde Bismil 2 (Koğuk Köyü)Trafo Merkezi kurulması yatırım programına alınarak yapımına başlandı.

100_0129.jpg

Bismil Kaymakamı Harun Başıbüyük, 100 MVP gücündeki trafo merkezinin Gerilimi 154/33 Kw olup 1 Haziran itibari ile tamamlanması planlanmıştır. Karakaya Barajından getirilecek olan elektriğin dağıtımını sağlayacak olan trafo merkezine enerjiyi taşıyacak direklerin kurulumu tamamlanmış olup, 22 mayıs itibariyle tellerin döşenmesi tamamlanacak ve tesis 1Haziran itibari ile devreye alınarak hizmet vermeye başlanacaktır.

TEİAŞ ın Ankara Gölbaşı tesislerinden getirtilen yağ ve ek aksamlarıyla birlikte 135 ton ağırlığındaki merkezin güç trafosu, TEİAŞ a ait özel lovbet dorseli araçla 6 günde ilçemize ulaştı.

Kaymakam Harun Başıbüyük'ün talimatı üzerine İlçe sınırları dahilinde Köye Hizmet Götürme Birliğinin Araç, İş Makinaları ve personeli refakatinde kurulum yerine ulaştırılan güç trafosunun sorunsuz bir şekilde yerine indirildi.

100_0130.jpg

TEİAŞ Bölge Müdürü Süleyman İlhan, 'Kurulumu 1 haziranda tamamlanacak olan trafo merkezinin Bismilin enerji sorununu çözecektir, 2013 yılında tesisin kapasitesi iki katına çıkarılacak olup artık enerji nedeniyle çiftçilerin herhangi bir mağduriyeti sözkonusu olmayacaktır. Bu konuda desteklerini bizden esirgemeyen Kaymakam Harun Başıbüyük ve güç trafosunun nakli sırasında bizlerle birlikte kesintisiz çalışan ekibine teşekkür ederiz. dedi.

Ardından güç trafosu vinçler yardımıyla araçtan indirilerek montaj çalışmalarına başlandı.

100_0134.jpg

Editör: Haber Merkezi