Bismil çiftçilerin pamuk hasat Bu yıl 200 bin dönümde pamuk ekilmiştir.

Diyarbakır’ın önemli pamuk üretim bölgelerinden biri olan Bismil’de pamuk hasadı başladı. Pamuklar artık yavaş yavaş Çırçır fabrikalara geliyor.

BİSMİL’DE ÇIRÇIR FABRİKA SAYISI ÇOK FAZLA;
BİSMİL’DE 23 ÇIRÇIR FABRİKASINDA TOPLAM 2100 ADET ÇIRÇIR MAKİNASI BULUNMUKTADIR.
Bismil’de günlük Çırçır fabrikaları 3.000 ton kütlü pamuk yanı günlük 600 kamyon pamuğu işletme kapasitelere sahiptir. Bismil’de Çırçır fabrikaları sayısı Güneydoğuda tüm Çırçır fabrikalarında daha fazladır.
Türkiye'nin önemli tarımsal üretim merkezlerinden olan Bismil’de sulanabilen arazilerin artmasına paralel olarak tarımsal üretim de katlanıyor.
Mega Çırçır fabrikası sahibi Musa Çelebi, Geçen yıl Pamuk ekiliş alanı 294 bin dönümde bu yıl 200 bin dönüme düştü. Bu yıl çiftçilerde edindiğim bilgilere göre, pamuk kozaları iyi, inşallah bu yıl Pamuk sezonu Çırçır sanayisine ve çiftçilere hayırlı ve bereketli bir sene Diliyoruz. Dedi.

Bismil’de "beyaz altın" olarak nitelendirilen pamuk, lifiyle tekstile, çiğidiyle yağ sanayisine, küspesiyle de hayvancılık sektörüne ham madde sağlaması dolayısıyla stratejik ürünlerin başında geldiğini ifade eden Mega Çırçır fabrikası sahibi Musa Çelebi, Pamuk sağladığı avantajlarla Türkiye'nin dünya genelinde tekstilde söz sahibi olmasına katkı sunan pamukta yeni hasat dönemi başladı. Beyaz altın olarak adlandırılan Bismil’de ürün toplanıyor. Tekstil ve sağlık sektörü gibi birçok alanda kullanılan pamuk, geçen yıla göre ekim alanında düşüş yaşasa da fiyatın çiftçiyi memnun etmesi bekleniyor. Dedi.

ELEKTRİK HARCAMASI ÇİFTÇİNİN BELİNİ BÜKTÜ

Mega Çırçır fabrikası sahibi Musa Çelebi, çiftçinin en önemli girdilerin başında elektrik ücreti geliyor. Dönüm başı 500 TL elektrik faturası gelmektedir. Bismil’de barajların bir an önce bitmesiyle Pamuk ekim alanları çoğalacak. Tarımsal sulama ekim alanları çoğalması ülke ekonomisi içinde çok önemlidir. Bismil’de 1 milyon 500 bin dönüm alanda sadece 600 bin dönüm sulanıyor. Sulanan yerlerde çiftçi kendi imkanları ile ya kuyu açmış, yada Dicle nehrinde boru hattı çekerek sulanıyor. Çiftçi gelirin %35’ni elektrik sulamasına veriyor. Elektrik sulama ücreti çiftçinin tüm kar ve avantajı götürüyor. Dedi.

Tarlalarına "beyaz altını" eken çiftçiler, yaz boyunca etkili olan kavurucu sıcaklara rağmen suladıkları ve bakımını yaptıkları ürünlerinden bereketli bir hasat sezonu geçirmeyi umut ediyor.

BİSMİL’DE 120 PAMUK HASAT MAKİNASI VAR
Tarımda makineleşme hızla gelişmesine rağmen çeşitli nedenlerle bazı çiftçiler elle hasat yapmak durumunda kalıyor.

11-027.jpg12-017.jpg

Editör: Haber Merkezi