BİSMİLİN BATMAN TARAFINDA KÖYLER DENİZ OLMUŞ

Baraj gölünün son noktası Diyarbakır-Bismil bazı köyler de su altında kaldı…

Bismil 70 Yıllık Sinan-Zilek Devlet Demir Yolları (DDY) köprüsündeki rayları da sulara gömüldü. Köprünün o mimari güzelliğini yansıtan beton bölümü su yüzeyinde kaldı. Yıllarca trenle yolculuk yaptığımız o köprüden artık ne yük trenleri geçebiliyor, ne de yolcu vagonları…

 

Batman çayı ile Dicle nehrinin birleştiği Oymataş-Zilek sularının altından geçtiği Sinan-Zilek’e 70 yıl önce yapılan DDY köprüsü de artık tarih oldu. 70 Yıl önce ne zorluklarla yapılmıştı. 

Ilısu barajı suları Diyarbakır’ın Bismil ilçesine bağlı Ağıl (Ancoline), Kopeli, Şahintepe, Gri Demsı, Yukarı Zilek ve Aşağı Zilek gibi eski yerleşim birimleri de sulara teslim olmuş. Batman’ın Zorava köyü ve Oymataş’ı da sular altında bırakmış. 

TARİHİ KÖPRÜNÜN HAZİN SONU

1947 Yılında Raman Dağı’nda petrolün bulunmasıyla dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü ve Başbakan Şemsettin Günaltay, Batman Rafinerisi için Diyarbakır’ın Bismil ilçesindeki Devlet Demir yolları raylarının Kurtalan’a kadar uzatılmasını kararlaştırmıştı. Batman-Diyarbakır arasında en büyük ulaşım engeli iki suyun birleştiği Sinan-Zilek ile Oymataş bölgesindeki azgın sulardı.

Yaklaşık 70 yıl önce DDY rayları için yapılan tarihi köprü de artık Ilısu baraj gölü havzasında kaldı.

Su seviyesi son günlerde öyle bir yükseldi ki o tarihi köprünün ayakları ile DDY’nin eski rayları da sulara gömüldü. Eski ve yeni köprünün yan yana olduğu Ilısu Barajı havzasında müthiş bir manzara var.

Korona virüs nedeniyle yük trenleri dışında yolculuğun yapılmadığı şu günlerde Soğuksu (Zorava) köyünden tarihi köprüye bakıldığında mimari yapısıyla eşsiz güzelliği ile gerdanlık gibi suyun üzerinde duran o köprünün manzarasına doyum olmuyor.

Eski köprünün uzunluğu 600 metre civarındaydı.

Çocukluğumuzda sayısız kez trenle yolculuk yaptığımız Bismil ve Diyarbakır’a gidişlerimizde kara tren köprüye yanaştığında o uğultulu ses ve akarsuyunun meltemsi havasını hiç unutulmaz. 

Kısacası, Ilısu baraj havzası alanında kalan eski köprü ve yollar artık bir bir yerini yeni güzergahlara bırakmış.

Bismilliler o güzel manzaraları görülmeye değerdir. Yolunuz oraya düşerse bakmaya değerdir. 

 

Bismil yakın baraj geldiği için hava şartları da nemli olacak. 

KÖŞE YAZISI: Arif Arslan

Editör: Haber Merkezi