Diyarbakır- Bismil ilçesine bağlı Aygeçti, Kavuşak, Şahintepe, Karacık, Alluz, Merdan ve Kurudere  köyünde ikamet eden vatandaşlar, Bismil veya Batman'a gitmek için 25 Km daha fazla yol katettiklerini ve mevcut köprünün uzak kalması nedeniyle Karacık, Alluz veya Merdan köyünden Dicle nehri üzerinde Batman karayoluna bağlanacak bir köprü yapılmasını aciliyet arz ettiklerini ifade ettiler.

Bismil Haber Gazetesi, Bismil'de köylülerin sorunlarını gündeme aldı. Bismil'in Barava tarafındaki bazı köylülerle yapılan ropörtajda, Köylüler, Bismil'de Sulama barajların biran önce bitirilmesi, Kuru tarlaların suya kavuşması, yeni yapılması düşünülen ''Organize Sanayi Bölgesi''nin bir an önce kurulması ve Dicle nehri üzerinde 2. Köprünün kurulması gerektiği önemini arzedildi. Ayrıca Bismil'e Organize Sanayi bölgesi kurulumu fikrini çalışmalarını ortaya koyan Bismil kaymakamı Turgay Gülenç'e teşekkürlerini sundular. 

BİSMİLLİ KÖYLÜLERİN GÖRÜŞLERİ;

1-Yeni yapılacak köprünün Bismil karayolunun yükünüde hafifletecek.  Bismil Savur yolunda Batman'a gitmek isteyen vatandaş 60 km daha az yol yapacak. Bu da kamu yararı sağlanacak. Yollarda trafik yoğunluğunu azaltacak. Araçlar kesintisiz konforlu bir şekilde transit geçiş yapacak.

2. Köprünün faydası sadece trafiği rahatlatmasıyla sınırlı değil. Hem Savur, Midyat ve Bismil'in barava tarafındaki köylerde vatandaş yeni yapılacak köprü sayesinde en az 30 km daha az yol gidecek, her araçta en az 15 TL yakıt ve zaman tasarrufu sağlanacak. Yapılacak köprüyle; Savur- Bismil'in Batman'a yakın köyleri birbirine bağlayan bölgede, taşımacılık alternatifleri ve ticaret kapasitesi artacak.

3. Yeni köprü sayesinde, Yük taşıyan araçların ulaşım kısıtlamasının kalkmasıyla İrak'a ithalat ve ihracatımızdaki zaman maliyeti azalacak.

4.Yeni köprü sayesinde, Bismil'de yapılması düşünülen yeni organize sanayi bölgesine transit geçiş sağlanacak. Savur- Midyat ve Bismil vatandaşları arasında günül bağı artacak. Yeni köprü sayesinde Bismil'de ticaret hacmi artacak.  Projelerin şehir merkezi ile bağlantısı sağlanacak.

KÖPRÜ MALİYETİ AZ, SADECE 150 METRE YAPILACAK.

Yeni köprü Merdan köyü, Alluz veya Karacık köylerinden Dicle nehri üzerinden Batman Ana karayoluna bağlanacak.

Bismil'in Barava tarafı köyleri ve Savur, Midyat köylerin Yeni yapılacak köprü sayesinde trasit geçiş sağlanacak. Bismil'de trafik  sıkışıklığı azaltılacak.

5. Yeni yapılacak köprüyle Bismil ayrıca sembol bir yapı kazanacak. İnsanlar gelecek nesillere bıraktıklarıyla hatırlanır. Biz bugün nasıl atalarımızdan miras kalan sembol yapılarla gurur duyup onlardan faydalanıyorsak; torunlarımız da Bismile yapılan yatırım ile aynı gururu duyacak. Köprünün üzerinden geçerken atalarına dua edecekler. Tarihi konuşanlar değil; yapanlar, çalışanlar, üretenleri yazar!

Bu konuda iş Bismilli siyasetçileri, Kaymakam ve belediyenin işin üzerinde durmasıyla biter. 

Editör: Haber Merkezi