Bismil'de son zamanlarda yaşanan kadın intihar olayları toplumda tedirginliğe yol açtı. Artan kadın intiharlarıyla açıklamalarda bulunan HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Abdulsamet Yalçın, intiharların önüne geçmede manevi ve ahlaki değerlerin önemine dikkat çekti.

İntiharın kişinin kendi nefsine verdiği zararlardan biri olduğunu ifade eden Yalçın, Kendisiyle barışık olmayanların kendi nefsine karşı şiddet kullandığını söyledi. İnancıyla ters düşen kişinin kendisiyle ters düşeceğini belirten Yalçın, "Bu terslik, kişinin kendi dünyasından kaynaklandığı gibi dış dünyadan da kaynaklanır. Devletler, hükümetler ve siyasi hedefleri olan diğer yapılar, siyasi çıkarları ve hedefleri için toplumun değerlerini hiçe saydıkları zaman toplum inancı ile pratiği arasında çelişki yaşar. Bir yandan baskın olan siyasi yapının dayatması, diğer yandan inancı ve manevi değerleri.

"İnanç ve manevi değerler sosyal hayatta yaşama alanı bulmayınca sıkıntı başlar"
Müslüman toplumlarda siyasi irade ve güçlerin gayri meşru dayatmaları halkı canında bezdirir. Bu durumda insanlar çareyi iç dünyalarındaki manevi değerlere sarılmakta bulur. İnanç ve manevi değerler de sosyal hayatta yaşama alanı bulmayınca sıkıntı başlar. Halbuki siyasi iradelerin ilk hedefi huzur ve barış olmalıdır. Bu da buna uygun bir ortamın sağlanmasıyla mümkün olur. Manevi ve ahlaki değerlerle donatılmış bireylerden oluşan bir toplumda huzur ve barış kendiliğinden sağlanır." dedi.

"Müslüman topluluklarda intihar normal değil"
Müslüman topluluklarda intiharın normal olmadığını belirten Yalçın, "Çünkü İslam dini dünya ve ahiret huzurunu sağlar. İnsanlık tarihi buna şahittir. Bismil halkı da Müslüman toplulukların bir parçasıdır. Kürt halkı ise inancı ve inancından kaynaklanan manevi değeri güçlü olan örf ve adetleriyle meşhurdur. Bu sebeple Bismil'deki intihar olaylarının normal kabul edilebilir yanı yoktur.

İntihar edenlerin kadın ve kız olması ise daha ilginç ve daha acı bir durumdur. Çünkü bizde kadın annedir, ailedir, iffettir, namustur, toplumun çekirdeği olan ailede ilk öğretmendir. Sadece evinin değil tüm toplumun namusudur. Cinsel ve ekonomik istismar aracı değildir, reklam materyali değildir. Bu kadar önemli olan kadını korumak için gerekli tedbirler alınmalıdır." şeklinde konuştu.

Kadınlar gayri ahlaki işlere yönlendiriliyor
İntihar olaylarının sadece Bismil'de değil diğer bölgelerde de yaşandığını ifade eden Yalçın, "Günümüzde kadına yönelik sosyal projeler ve politikalar da ortadadır. Adeta intiharı netice verecek şekilde yönlendirilmekte ve özendirilmektedir. Memleketimizdeki belli siyasi yapılar İslam'ı referans almadıkları için onlarda kadını gayri İslami ve gayri ahlaki işlere yönlendirilmektedir. Ne iktidar ne de Bismil'e ve bölgeye çöreklenmiş olan seküler, sol/marksist örgüt bu konuda endişe taşıyor. Hatta olumsuzluklara öncülük yapıyor. Aile kurma ve aileyi koruma teşvik edilmiyor, bunun için adım atılmıyor. Bilakis aileyi ayakta tutan dinamikler yok edilmeye çalışılıyor." ifadelerini kullandı.

Kadın ideolojik ve siyasal çıkarlı hesaplara alet edilmemeli
HÜDA PAR'ın kadınlarla ilgili politikalarına değinen ve bu politikalarla intiharların önüne geçilebileceğini belirten Yalçın, "Programımızın sosyal politikalar bölümünde kadın ve aile konusuna geniş yer verdik. Burada da belirttiğimiz gibi kadını hak ettiği konuma getirmek sosyal politikalarımızdandır. Kadınla ilgili düzenlemeler yapılmalı, bu düzenlemeler yapılırken de inanç ve toplumsal değerler göz önünde bulundurulmalıdır. Kadına hak ettiği hürmet gösterilmelidir. Kadın ideolojik ve siyasal çıkarlı hesaplara alet edilmemeli." dedi.

Editör: Haber Merkezi