Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde, KURDÎ-DER tarafından 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı dolayısıyla "Ziman û Folklor" konulu panel düzenlendi. VEKA Düğün ve Konferans Salonu'nda düzenlenen panele, yazar Eşref Kaydanî, Bahoz Baran ve Kürtçe dil eğitmeni Mercan Şanlı konuşmacı olarak katıldı.

Yazar Eşref Keydani panelde yaptığı konuşmada, Kürt folkloru, kültürü ve geleneklerine ilişkin bilgilendirmelerde bulundu.

Bir halkın kültürün diliyle var olduğunu anımsatan Keydani, dillerle birlikte kültürlerin de zamanla yok olduğuna dikkat çekti.

Panelde  konuşan yazar Bahoz Baran, yaşamın her alanında Kürtçenin konuşulmasının önemi üzerinde durdu.

Günlük yaşamında Kürtçe ile konuşulmadığını ifade eden Baran, " Gerçek hayatımızda kendi ana dilimizle konuşmuyoruz. Bu da asimilasyon politikaların içimizde ne kadar derinleştiğini gösteriyor. Halk olarak bu hastalıktan kurtulmanın tek yolu günlük yaşamımızda her yerde kendi anadilimizle konuşmak ve okumaktır" dedi.

Asimilasyonun nerelerde geliştiğini birkaç örnekle tanımlayan Baran, özellikle siyasetçilerin halkın arasında kendi anadilleriyle konuşmamalarını eleştirdi. 

Editör: Haber Merkezi