Çiftçiler yaptığı açıklamada, bu yıl Bismil'de hububat üretiminde istenilen hedefe ulaşılamadığını ifade ederek, şöyle konuştu:
''Bu yılın nisan ayında yağış az düştü. Yağışın az olması verimi bir miktar düşürdü. İyi bir yağmur yağmış olsaydı verim bu sene daha çok olabilirdi. Ama buna rağmen çiftçilerimiz ürünlerini satmakta ve sattıktan sonra tüccardan aldığı faturasıyla prim desteği alacak. Prim desteği buğdayda kilogram başına 50 kuruş, mercimekte ise 10 kuruş olarak alınıyor.
Bölgemizde özellikle ikinci ürünlerimizde mısır ve pamuk üretimi için her zaman bölge sıcak olduğundan dolayı aşırı bir su ihtiyacı var. Kendi imkanlarımızla açtığımız derin sondaj kuyularında 500 metreden su çıkartıyoruz. Büyük bir enerjiye ihtiyaç duyarız ve her yaz olduğu gibi de büyük bir enerji sıkıntısı çekiyoruz. Bununla birlikte elektrik faturası, maliyeti yükseltiyor. Bölgede ürün değişikliğine gitmek lazım. Bölgede arpa ve mercimeğe ihtiyacımız var.  Çok suya ihtiyaç duymayan ürünler geliştirilebilir.

Alınan bilgiye göre; Bismil'in Tepe barava tarafında Kuru tarlada dönüme, Buğday 50-80 Kg, Arpa 140-200 Kg, Mercimekte 30-60 Kg alınıyor. Bismil'in Silvan tarafı, barava tarafına göre daha iyi verim alınıyor. 

Editör: Haber Merkezi