Bismil İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve İstanbul Aydın Üniversitesi iş birliğiyle Bismil Hükümet Konağı Konferans Salonunda düzenlenen etkinlikte yeni göreve başlayan öğretmenler ve rehber öğretmenlere özel yetenekli öğrencilerin eğitimi konusunda bilgilendirme yapıldı. Aynı gün Yavuz Selim Konferans Salonunda velilere yönelik seminer düzenlendi.

İlçe Milli Eğitim Müdürü Aydın Ak, yaptığı konuşmada, özel yetenekli çocuklarla ilgili zaman zaman farklı çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

 Hayat felsefesinin sürekli yenilik ve değişim üzerine kurulması gerektiğini dile getiren Ak, şunları kaydetti: ‘’ Öğretmenlik mesleği her şeyden önce bir yüksek idea, gaye ve hizmet mesleğidir. Toprak altına atılan bir tohum parçalanıp dağılınca, yüzlerce tohumu netice verdiği gibi, öğretmendeki bilgi tohumları dahi öğrencilere dağıtılınca yeni bilgileri ve insanlık ağacının taze meyvelerini netice verir.

Bir insanı kurtarmanın bütün insanları kurtarmanın, bütün insanları kurtarmak kadar önemli olduğu çok iyi bilinmelidir. Çünkü iyi eğitilen bir insan, huzurlu bir toplum ve mutlu bir gelecek demektir. Başağın yetişmesine engel, sadece zararlı otlar değil, çiftçininde ihmali olabilir. Çiftçi hatasının telafisinin mümkün ve de kolay, öğretmen hata ve ihmalinin telafisi ise pek zordur.

Sevgi dolu bir öğretmen ışık demektir. Öğrenciler onu arar, onu sorar. Unutmayınız, kelebeklerin ışığa koştuğu gibi, çocuk yürekler, genç kalpler sevgiye koşar. Bunun için sevgiyi sunmak ve sevgiyi hak etmek gerekir. En çok sevilen öğretmen, en çok seven öğretmendir. Abi hayat gibi bir şey öğretmenlik. Bu kapsamda biz öğretmenler olarak sürekli kendimizi geliştirmemiz gerekiyor. Bu da geçmişe mahkum kalmadan geleceği güzel yorumlayıp umut dolu söylemlerle mümkün olur. Geleceğe daha umutla bakan bir gençlik yetiştirilmesi açısında böyle etkinlikler önemli “dedi.

İstanbul Aydın Üniversitesi Güneydoğu Anadolu Bölge Koordinatörü Şeref Kor, Türkiye´nin her köşesinde buna benzer çalışmalar yürüttüklerini belirtti.

Bu programların eğitim öğretimde milli eğitim camiasına ciddi katkı sunduğunu dile getiren Kor, bu gibi çalışmaların kaçınılmaz olduğunu düşündüklerini vurguladı.

Kor, "Böyle güzel projelerin sürekli yapılıp, çoğalması gerekiyor. Eğitim öğretimde de bu farklılaşmayı ortaya çıkarmamız gerekiyor. İnşallah bu çalışma daha büyük çalışmaları beraberinde getirir." şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından İstanbul Aydın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hasan Said Tortop, "Yetenek Gelişimi Odaklı Farklılaştırılmış Öğretim" konulu seminer verdi.

Tortop,’’Üstün yetenekli çocuğu olan ailelere de çocuklarında üstün zekâlılık olgusu olması nedeniyle asenkron gelişmeden (zihinsel gelişimin diğer alanlara göre ileride olması) kaynaklı bazı problemlere karşı sabırlı olmaları, uygun davranışlar ile çocuklarının gelişimlerini sağlayacak duygusal desteği en iyi şekilde vermelerini öneriyorum. 

Birçok sorunun çözümü ailelerin elinde, o yüzden onların daha fazla araştırmaları ve okumaları ile çocuklarına destek olmaları en iyi yapacakları şey olacaktır. Ülkemizin değeri olan bu çocukların daha iyi anlaşılması ve onların gelişimlerine uygun ortamların (aile, okul, destekleyici eğitim programları) sunulması için üzerimize düşen ödevlerimizi en iyi şekilde yapabilmek dileğiyle ‘’ programını sonlandırdı.

Editör: Haber Merkezi