DİYARBAKIR- Bismil ilçesi 1. Sınıf arazi olması ve Bakanlık tarafında Resmi gazetede Bismil Ovası ve Sit alanı ilan edilmesi nedeniyle, Bismil’de işletmeler Toprak Koruma Kanunu nedeniyle Ruhsat alamamaktadır. Ruhsat alması için Organze Sanayi Bölgesi kurulması gerekmektedir.

BİSMİLİN GENEL DURUMU

Bismil’de toplam arazi miktarı bir milyon 748 dekardır. 600 bin dekarlık alanda sulu tarım yapılmaktadır.  Bir milyon 400 bin dekarlık alanda buğday, arpa, mercimek, pamuk ve mısır ekilişi yapılmaktadır. Yüz bin dekar çayır mera alanı, 14 bin dekar bağ bahçe alanıdır. 294 bin dekarlık alan ise tarım dışı alındır. İlçemizde 5 bin 700 kayıtlı çitçi bulunmaktadır. Bu da bize ilçemizin tarımsal faaliyet olarak ülkemize birçok ilden daha önemli bir yere sahip olduğunu göstermektedir. Bismil ilçemizde faal durumda 10 adet sera bulunmakta olup 230 dekar alanında faaliyet yürütmektedirler. Yine ilçemizde 10 adet bakanlık destekli 4 adet sosyal destekli 14 âdete süt ev besin kooperatifi bulunmaktadır.  İlçemizde 21 adet çırçır ve yağ fabrikası, bir adet büyük çapta boru fabrikası, 2 adet tavuk ve yumurta çiftliği bulunmaktadır. İlçemizde devam eden projeler tamamlandığında Silvan barajı, sağ sahil sulama projesinde 21 köy pamuk çay projesiyle de 14 köy faydalanacak ve Bismil’de toplam 900 bin dekar alan suya kavuşacaktır.

Bismil’de Organize Sanayi Bölgesi tamamladığında, Çarpık sanayileşme ve çevre sorunlar çözüm bulunacak ve Kaynaklar rasyonel kullanılacak, yüksek katma değer ve istihdam yaratabilecek, tarım ve hayvancılığın niteliklerini artığı gibi, bilimsel yöntemlerin yoğun bir biçimde kullanılmasını da sağlayacaktır. Bu ihtisas bölgelerinin kurulması büyük önem taşımaktadır. Odalarınızın, bildiklerimiz ve öğreticilerimizin bir an önce harekete geçmesi bu konuda gecikmemesi gerekmektedir. Diyarbakır ili ve ilçemizde tarıma dayalı OSB kurulması 6. Derecede teşvik bölgesindedir bu da çok iyi bir seviyededir.

Bulunla beraber konserve fabrikaları, salça fabrikası, tarıma dayalı OSB’lerde kurula bilir. Bismil’de şu an TMO ait 72 bin ton kapasiteli silolar mevcuttur, bu yıl 1 adet 12 bin tonluk Silo kurulmuş, ilçede 12-150 bin dekar alanda mısır ekilişinde rekolte 200 bin ton 800 bin dönüm alanda da hububat ekilişinin 320 bin ton rekoltesi olup mevcut silolar rekotemizin sadece yüzde 10-15’ini karşılamaktadır. Tarıma dayalı OSB’lerle yeni silolar kurulacaktır.

BİSMİL’DE YETKİLİLER OSB YAPACAĞIZ DİYORLAR. AMA GÖZLE GÖRÜNÜR BİR ÇALIŞMA ŞUANA KADAR GÖRÜLMEDİ.

Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (OSB) için ilk somut adım 2017 atılmıştı. Ama sonuçlanmadı.

Bismil’de Tarıma Dayalı Organize Sanayi Bölgesi kurulması için Bismil Kaymakamı onayıyla yer tespit için 2017 tarihinde komisyonu kuruldu. 

KURULAN KOMİSYON RAPORU KAYMAKAMA SUNDU.

2017 yılında kurulan Komisyon tarafından uygun görülen 4 farklı yerin 1.ci Hasanpınar Köyü merası 1071 dönüm,  2.ci Arıkgöl köyü merası 1750 dönüm (Batman yoluna sıfır)  3.cı Esentepe mahallesi çöp alanı 1271 dönüm, 4.ci Yenice köyü Gergeri tepesi 2071 dönüm olarak uygun görülüp incelemelerde bulundu.

Komisyonca yapılan oylama sonucuna göre Ulaşım ve arazi yapısına göre 

1- Tepe/Yenice Gergeri Tepesi 2071 dönüm,

2- Arıkgöl (Gündiabdi) merası 1750 dönüm alan 

3- Bismil Esentepe mahallesi yukarısında 950 dönüm;

4-1.ci Hasanpınar Köyü merası 1071 dönüm yerler bulunmaktadır. 

BİSMİL HER ALANDA GELİŞİR

1-Bismillin bu anlamda daha da zenginleşmesi, üretimin artırılması için Bismil için OSB’ler çok önemli. İlçemizde yatırım yapmak için çok sayıda müteşebbis var.  Bismil’de Tarıma Dayalı Organize Sanayi  (OSB)’nin kurulmasıyla birlikte hem ilçe ekonomisi gelişecek, hem de işsiz insanlarımız iş sahibi olacaklardır. Zira OSB açılması demek, yeni yatırım demek, yeni iş alanları demek, istihdam demek, ekonomik anlamda gelişmek demektir.

2-Bismil’in ekonomik anlamda büyümesine büyük katkı sağlayacak olan OSB projesinin hayata geçirilmesi adına herkes üzerine düşen görevi yapmalı, birlik ve beraberlik içinde el ele vererek Bismilli güçlendirmeliyiz. Ama bu iş birkaç kişiyle olmaz. Tüm siyasi parti yetkililerini Bismil ortak paydasında birleşmelidir. Biz kentimizin 100 yıllık geleceğini düşünerek projeler üretmeliyiz. Bunu hep birlikte el ele vererek yapılması önemlidir. Barajların bitmesiyle Bismil ovası %95 suya kavuşacak. İlçe gelişecek. Bismil verimli toprakların ortasında yer almaktadır. Çınar’dan Silvan’a kadar verimli toprakların ortasında Bismil bulunmaktadır. Bismil’de önemli sorunların başında İmar sorunu ve Organize sanayi Bölgesi kurulmama sorunu var. Bu sorunların giderilmesi durumunda ilçemizin kalkınmasına büyük katkı sağlayacaktır.

3-Yeni Yatırımcı Çekmenin Yanı Sıra, Mevcut İşletmelerde Büyümesine Olanak Sağlanacak. Bismil’de mevcut işletmeler yatırım yapıp büyüyemiyor. Organize sanayi Bölgesi ilçemize yeni yatırımcı çekmenin yanı sıra, mevcut işletmelerde büyümesine olanak sağlanacak. Bismil’de yetiştirilen ürünler Gaziantep, Kahramanmaraş ve Adana’ya gitmektedir. OSB kurulmasıyla Bismil kendi ürünlerini kendisi işleyecektir.

4-Bismil’le yüz yıl katkısı olacak bir proje olduğuna vurgu yapan Turga, Bismil’in çifti, iş damlarında, sivil toplum kuruluşlarından ve kurum amirlerinde bu yönden destek verilmesini istedi.  Bismil halkına iş ortamı yaratılması ve kendi ürünlerini kuracakları fabrikalarla kendileri üretip paketleyip üretim yapacakları ve böylelikle birçok ilden büyük olan Bismil’in bir sanayi bölgesi haline geleceği ve binlerce Bismil’in iş sahibi olacak.

HAYDI BİSMİL İLLERİ GELENLERİ, SİYASİLERİ, KANAAT ÖNDERLERİ NEREDESİNİZ. NEDEN ADIM ATILMIYOR. NEDEN BİSMİLİN GELİŞMESİNE KATKIDA BULUNMUYORSUNUZ. HER GEÇEN GÜN BİSMİL İÇİN BİR KAYIPTIR.

Editör: Haber Merkezi