Bismil’de Tarıma Dayalı Organize Sanayi Bölgesi kurulması için Bismil Kaymakamı onayıyla yer tespit komisyonu kuruldu. Komisyon üyeliğine Hasan Vural, Musa Çelebi, Cengiz Özaydın, Tevfik Bozçalı ve Hasan Ata Kaymakamlık tarafından görevlendirildi. Ayrıca yer tespiti çalışmalarına da İlçe Tarım Müdürü Remzi Çekiç’de komisyonda yer alacağını öğrenildi.

5 Farklı Yerde Keşif İşlemlerine Başlandı
Yer tespiti çalışmaları için komisyon üyelerince toplantı yaptığını söyleyen Komisyon Üyesi Musa Çelebi, Komisyonca uygun olacağını düşündüğümüz Bismil topraklarında 4 farklı yer için arazi keşif işlemlerine başlattıklarını söyledi. 

 

Bismil Her Alanda Gelişir
İstihdam konusunda Bismil halkına büyük bir fayda sağlayacağını söyleyen Komisyon Üyesi Cengiz Özaydın ise, “Biz istiyoruz ki, Bismil’in en önemli geçim kaynağı olan tarım dışında, istihdam yaratacak yeni iş alanları olsun. Bismil için OSB’ler çok önemli. İlçemizde yatırım yapmak için çok sayıda müteşebbis var.  Bismil’de Tarıma Dayalı Organize Sanayi  (OSB)’nin kurulmasıyla birlikte hem ilçe ekonomisi gelişecek, hem de işsiz insanlarımız iş sahibi olacaklardır. Zira OSB açılması demek, yeni yatırım demek, yeni iş alanları demek, istihdam demek, ekonomik anlamda gelişmek demektir” diye konuştu.

Resmi Gazetede Bismil Ova Olarak İlan Edildi
OSB projesinin hayata geçirilmesi adına herkes üzerine düşen görevi yapmalı diyen Komisyon Üyesi Musa Çelebi ise, “Bismil’in ekonomik anlamda büyümesine büyük katkı sağlayacak olan OSB projesinin hayata geçirilmesi adına herkes üzerine düşen görevi yapmalı, birlik ve beraberlik içinde el ele vererek Bismilli güçlendirmeliyiz. Ama bu iş birkaç kişiyle olmaz. Tüm siyasi parti yetkililerini Bismil ortak paydasında birleşmeye davet ediyoruz. Biz kentimizin 100 yıllık geleceğini düşünerek projeler üretmeliyiz. Bunu hep birlikte el ele vererek yapılması önemlidir. Bismil yaklaşık 1 milyon 500 dönüm arazisi bulunmaktadır. Geçen yıl Resmi Gazetede Bismil Ova olarak ilan edildi. Barajların bitmesiyle Bismil ovası %95 suya kavuşacak. İlçe gelişecek. Bismil verimli toprakların ortasında yer almaktadır. Çınar’dan Silvan’a kadar verimli toprakların ortasında Bismil bulunmaktadır. Bismil’de önemli sorunların başında İmar sorunu ve Organize sanayi Bölgesi kurulmama sorunu var. Bu sorunların giderilmesi durumunda ilçemizin kalkınmasına büyük katkı sağlayacaktır.” dedi.

Yeni Yatırımcı Çekmenin Yanı Sıra, Mevcut İşletmelerde Büyümesine Olanak Sağlanacak
OSB Komisyon Üyesi Hasan Vural ise, Bismil’de mevcut işletmeler yatırım yapıp büyüyemiyor. Organize sanayi Bölgesi ilçemize yeni yatırımcı çekmenin yanı sıra, mevcut işletmelerde büyümesine olanak sağlanacak. Bismil’de yetiştirilen ürünler Gaziantep’e gitmektedir. OSB kurulmasıyla Bismil kendi ürünlerini kendisi işleyecektir” dedi.

En Uygun Yer Arıkgöl Merası
Komisyon tarafından uygun görülen 4 farklı yerin 1.ci Hasanpınar Köyü merası 1071 dönüm,  2.ci Arıkgöl köyü merası 1750 dönüm (Batman yoluna sıfır)  3.cı Esentepe mahallesi çöp alanı 1271 dönüm, 4.ci Yenice köyü Gergeri tepesi 2071 dönüm olarak uygun görülüp incelemelerde bulundu. 
Komisyonca yapılan oylama sonucuna göre Ulaşım ve arazi yapısına göre en uygun yerin Arıkgöl (Gündiabdi) merası 1750 dönüm alanda OSB kurulması karar verilmiş olup, eğer Bakanlık tarafından onaylanmasa, 2.ci yerde Yenice gergeri tepesi 2071 dönüm alanda yapılması ve Yenice köyü’de Bakanlık tarafından onaylamaması durumunda ise Bismil Esentepe mahallesinde yapılması kararlaştırıldı. 

Durum Nasıl İşleyecek, Siyasilerimize Düşen Görev Nedir 
Komisyon tarafından belirlenen yerin teknik altyapılarla ilgili alanlar için 1/5000 veya 1/2000 ölçekli mahalli kadastro müdürlüğünce onaylı kadastrolar tarafından pafta hazırlanacak. Daha sonra Kaymakamlığın ve Valiliğin uygun görüşü ile birlikte Bakanlığa sunulacak. Valilik tarafından Bakanlığa giden yazıların takibi için, Bismil’de bir heyet bu sefer siyasilerden destek isteyecek. Çünkü Bismil OSB 5 Bakanlığın ortak kararı ile yaklaşık 200 milyona mal olan bir projedir. 

1-086.jpg2-104.jpg4-071.jpg
 

Editör: Haber Merkezi