Batman Sağ sahil Barajı Bismil tarafındaki sulama ile ilgili Barajdaki su kapasitesi ve Hidroelektrik santralının çalışmasıyla ilgili sorunları görüşmek üzere Bismil Pamuk Üreticileri Birliği Başkanı Hasan Vural, DSI Sulama Birliği Başkanı Oktay Kılıç, Bismil İlçe Tarım Müdürü Remzi Çekiç, Mega Çırçır Fabrikası Sahibi Musa Çelebi ve Muhtar ile çiftçiler katıldı.

BİSMİL’DE TARIMSAL VERİLER;

Bismil İlçe Tarım ve Orman Müdürü Remzi Çekiç, Bismil’de 1 milyon 400 bin dönüm tarımsal arazi var. Fakat 1 milyon 90 bin dönüm ÇKS’ye kayıtlıdır. Çiftçi kayıt yapmıyor. Kayıt yapmamasının nedeni, Toplulaştırma Sorunu, Dedaş ile elektrik sorunu yada köylüler arasında arazi paylaşımı gibi sorunlar nedeniyle Bismil’de 310 Bin dönüm arazi çiftçiler tarafında İlçe tarıma kayıt yapmıyorlar. Çiftçi başvuruda bulunmuyor. Dedi.

Tüm dünyada gıda ihtiyacı arttıkça, tarımsal sulama ihtiyacı da aynı oranda artmaya devam ettiğini ifade eden Müdür Çekiç, Basınçlı sulama sistemleri, suyun etkin ve tasarruflu olarak kullanılabildiği sistemlerdir. Bismil’de başvurular yeterli düzeyde değildir. Ayrıca bilinçsiz sulamadan kaynaklanan drenaj problemlerinin oluşmasına engel olur. Özellikle su kaynaklarımızın kıt olduğu ve sulanabilecek arazilerimize yetmediği düşünüldüğünde, modern sulama sistemleri mevcut su kaynaklarımızla daha fazla alanda sulu ziraat yapmak ve daha fazla ürün elde etmek için hayati önem taşımaktadır. Diye konuştu.

2021 YILINDA BİSMİL'DE SULANABİLEN ARAZİ TOPLAMI 500 BİN DÖNÜMDÜR.

Arazilerin suya kavuşmasının önemine değinen Bismil İlçe Tarım ve Orman Müdürü Remzi Çekiç, 2021 yılında Bismil’de Çiftçi kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlara göre 250 bin dönüm Pamuk alanı, 100 bin dönüm Mısır alanı olarak kaydedilmiştir.

MUTLAKA BATMAN BARAJI TERMİK SANTRALI DURDURMASI GEREKİR.

Suyun tasarruflu kullanılması gerektiğini altını çizen Bismil Pamuk Üreticileri Birliği Başkanı Hasan Vural, Çiftçilerle yaptığımız görüşmelerde Batman Sağ sahil Barajı Bismil tarafında toplam 175 bin dönüm arazi sulanmaktadır. Suyun tasarrufuz kullanılması ve Batman barajı Hidroelektrik santralının çalışması nedeniyle tarlalara su sıkıntısı yaşayacağı öngörülerek, 21 köyün çiftçileriyle toplantı yaptık. Dedi.

Vural, bu senenin tarlalarda sıkıntısız yaşanması için çiftçilerin ortak görüşüyle bu üç madde sıraladık.

1- Suyu tasarruflu kullanacağız. Tarlalarımıza giderek, sulamacılar uyaracağız.

2- Sulama Birliği başkanı Oktay Kılıç, tarla sahiplerini uyaracak. Muhtar ve çiftçilere gerekli hem mesajla ve yerinde kontrollerle inceleme yapacak. Suyu gereksiz harcanan yani Kurallara uymayanları cezai müeyyide uygulanacak.

3- Batman Barajı Termik santralı 2 aylığına mutlaka durdurulması gerekir. Aksi takdirde tarlalarımız susuzlukta kuruyacak. Sıfır ürün alacağız. Diye konuştu.

SU KAYNAKLARINI VERİMLİ KULLANALIM.

Su kaynaklarının verimi kullanılması için tarlalarda kanal üzerinde gerekli çalışmaları yapacaklarını ifade eden, DSİ Sulama Birliği başkanı Oktay Kılıç, yaptığı açıklamada, Sulama birliğine kayıtlı olan, Çiftçi ve muhtarlara mesajlar attık. Batman barajında yaptığımız incelemelerde, Barajda suyun azaldığını tespit ettik. Kesinlikle Batman barajı elektrik termik santralı durdurmaları gerekmektedir. Diye konuştu.

p1.jpgp9.jpgp10.jpgp3.jpg

 

Editör: Haber Merkezi