Bereket, rahmet, sabır ve Kur’an ayı olan Ramazan ayına giriyoruz.

 Ramazan ayında yapılacak yardımlar ve herkesin sofrasına farklı bir şeyler koyma telaşı nedeniyle et, gıda, sebze ve meyveye rağbet artar. Hayırseverler hayır peşinde koşarken birileri de menfaat peşinde koşar. Bu yüzden herkesi düşündüren şey; et, gıda, sebze ve meyve ürünlerinde bir fiyat artışının olup olmayacağıdır. Çünkü her sene Ramazan ayına girerken ve Ramazan ayı içerisinde olmadık yerde fiyatlar artırılır.

Fırsatçılar et, gıda, sebze ve meyveye olan rağbete yaptıkları spekülatif zamlarla cevap verirler. Fiyatları artıracak hiçbir neden olmamasına rağmen fiyatları artırırlar. Haziran ayında TÜFE ve ÜFE değerlerinin beklenmedik oranlarda yüksek çıkması da kendileri için bir bahane oldu.

Bu yıl baklagillerin önemli ürünlerinden nohudun yüzde 2,1 oranında azalarak 507 bin ton, kırmızı mercimeğin ise yüzde 1,2 oranında artarak 415 bin ton olacağı tahmin ediliyor. Toplam bakliyat üretiminde geçen yıla göre iklim koşullarına bağlı olarak bir miktar artış bekleniyor. Bu nedenle Türkiye’de önemli bir fiyat oynamasını gerektirecek bir durum görülmüyor.
Buğday üretiminde beklenen artış dolayısıyla bulgur fiyatlarında da yüzde 10-20 arasında bir düşüş olabilir. Sebze ve meyve üretiminin mevsimine girmemiz nedeniyle, sebze ve meyveye zam yapacak hiçbir gerekçe yok.

Bu çerçevede Bismil’de bazı fırsatçılar her sene olduğu gibi bu sene de Ramazana başlarken fiyatlarda bir hiçbir gerekçesi yokken ve hatta kimi ürünlerde indirime gidilmesi gerekirken zam yapmaya çalışmaları tamamen fırsatçılıktır.

Fiyat oynamaları dışında her sene Ramazan ayında fakir ve muhtaç ailelere dağıtılmak üzere yüz binlerce kumanya hazırlanır. Kumanya hazırlayacakların kumanyaya konulacak mamullerin tazeliğine ve bilinen bir marka olmasına da dikkat etmeleri gerekir. Çünkü Ramazan fırsatçıları kazanacakları günahı düşünmeden halkın sağlığına zarar verecek mamulleri bu dönemde piyasaya sürerler. Ellerinde kalmış ürünleri ellerinden çıkarmaya çalışırlar. Buna dikkat edilmesi gerekir.

 Mevla’m bizim için hayır, sevap ve cenneti kazanma fırsatı yapsın inşallah..