BİSMİL'İN EKONOMİK LOKOMOTİFİN BAŞINI PAMUK ÇEKMEKTEDİR.

Bismil'de ekilen pamuğun geliri Desteklemesi ile birlikte yaklaşık 640 milyon TL ilçeye gelir elde edileceği tahmin edilmektedir.

BİSMİL PAMUĞU HAK ETTİĞİ YERDE DEĞİLDİR.

Osmanlı İmparatorluğu döneminde saraya ülkenin en kaliteli pamuğu Dicle havzasında yetiştirilmesi nedeniyle  götürürken, maalesef bugün Diyarbakır pamuğu, İzmir pamuğunun çok altında satılmaktadır. Bismil'de Preseli pamuk fiyatlarının İzmir pamuk fiyatlarının altında satılmasının en büyük nedeni, Üretici ve Çırçır fabrikalarının Hasat ve Çırçırlama esnasında pamuğa verilen nem, pamuk hasat makinelerinde geceleri nemli toplanması pamuğun kalitesini düşürülmektedir. Nemli toplanan pamukların renk kaybına sebep olmaktadır. 1. sınıf pamuklar Hasat öncesi defolaynt ( pamuk açtırıcı ve yaprak döktürücü ilacı)  kullanılmaması veya standartların altında ilaçlaması ve pamuğun nemli ve yeşil yapraklı toplanması pamuğun kalitesi 31 renkten 52 renge dönüşmesini sebep olmaktadır.

Çırçır Fabrikaları Modernize İhtiyaç Bulunmaktadır. Bismil'de 21 adet çırçır fabrikasında 1920 adet çırçır makinesi bulunmaktadır.  üretim günlük 3 bin ton kütlü pamuğu işletilmektedir.  Çırçır fabrikalarında ön temizleme ünitelerin geliştirilmesi ve kurutma tesisi kurulması gerekmektedir.

Sanayicinin Fabrikalarda beklentisi; Çırçırlama İşlemi ve Teknik Tercihlerin Gelişmesi, Çırçır fabrikalarının teknik alt yapılarının geliştirilmesi, Ticari borsa, birlik ve odalarının rolünün geliştirilmesi gerekmektedir.

TÜRKİYE ÜRETİLEN PAMUĞUN %6 BİSMİL'DE ÜRETİLMEKTEDİR.

Türkiye'de 2018 yılında 2 milyon 330 bin kg kütlü pamuk  üretimi beklenirken Bismil'de 267 bin dönüm ekim alanında 133 bin kütlü beklentisinde Türkiye'nin %6 'sına tekabül edilmektedir.

PAMUKTA İSTİHDAM DA FAZLA

Bir zamanlar beyaz altın diye adlandırılan pamuğun ekonomisine en büyük katkıyı sağlanmaktadır. Pamuğun üretiminde diğer tarım ürünlerine göre insan istihdamı çok daha fazla. Çünkü pamuğun ekiminde ilk işlendiği çırçır ve prese fabrikalarına kadar istihdama dayalı bir serüveni var. Pamuğun hiçbir maddesi zayi olmaz. Fabrikada işlendiğinde pamuğundan tıbbi ve tekstilde iplik, çiğitinden yağ ve çiğitin kabuğundan ise hayvan yemi olur. Ayrıca hasattan sonraki pamuk çubuğunu da yakacak olarak kullanılıyor.

BİSMİL ÇİFTÇİSİ BİLGİ VE BECERİ AÇISINDAN ÇOK TECRÜBELİ BİR GEÇMİŞİ VAR

Bismil çiftçisinin bilgi ve beceri açısından çok tecrübeli bir geçmişi var. Bugün Bismil ovasına baktığımızda eski usul çiftçilik yapılmadığını görürsünüz. Çiftçiler modern tarım makineleri ve bilimsel çalışmalar sonucu çiftçilik yapmaya başladı. Ve bundan dolayı her tarım ürününde verimler yüksek oluyor.

BİSMİL'DE PAMUK ÜRETİMİ ARTACAĞI TAHMİN EDİLİYOR.

Bismil ilçesinde çiftçi tarlada yüksek girdi maliyetleri nedeniyle, Mısır ve Buğday ürünleri masrafı karşılamadığından, Pamuk üretimine yöneleceği ifade edildi.

 

Editör: Haber Merkezi