Bismil’de pamuk eken çiftçiler, yağan yağmurlardan dolayı mağdur olduklarını, borçlarını ödeyemeyecek duruma geldiklerini ve bu şekilde giderse gelecek seneye pamuk ekemeyecek hale geleceklerini söyleyip yetkilerden destek istediler.
Bismil Şahintepe köyünde 2000 dönüm pamuk eken çiftçi Ramazan Çelebi, "Ben 2000 dönüm pamuk ektim. Şu anda 1700 dönüm 2.kırım pamuklarımın hepsi tarlada duruyor. Biçme aşamasına geldi ama yağan yağmurlar nedeniyle durduk. Biçme zamanı geldiğinde fiyat 3 bin 500 liraydı fakat yağmur yağınca kaldıramadık, şu anda ise fiyatlara 2 bin 700 diyorlar yani 1 bin lira düşük fiyata almaya çalışıyorlar. Mağdur durumdayız, pamuk fiyatları aşırı şekilde düştü, ilaç fiyatları geçen seneye nazaran yüzde 200 gibi arttı, böyle bir maliyetimiz var. Gübre fiyatı geçen sene bin 150 liradan aldık bu sene ise 2 bin 100 lira oldu. Ama maalesef şu anda pamuk fiyatlarında bir değişiklik olmadı.

"Yetkililere sesleniyoruz"
Çiftçilerden Şafak Gündüz ise, " Erken gelen yağışlardan dolayı hasat yapamadık. Bu sene aşırı derecede, tohumda ve gübre gibi şeylerde fiyatlar iki katına çıktı. Buradan Tarım Bakanlığına, Tarım Müdürlüklerine ve Maliye'ye sesleniyorum; onların bu işin peşine düşmesi lazım. Sahte ilaçlar piyasada dolaşıyor. Asıl ziraat mühendisleri ilaçlarını satamazken ama ne yazık ki merdiven altı olarak adlandırılan bayiler yüzünden çiftçilerimiz mağdur durumda. Gerekli denetimler .Şu anda hasat yaparsak dönüm başına 100 kilo ancak alırız. Devlet yetkililerinin bunu görmesi ve gereken desteği vermesi lazım. Bismil tarımın ovasıdır, çiftçilerin şu anda banka ve başka birçok yerde borçları var. Çiftçi şu anda perişan halde. Beyaz altın olarak adlandırılan pamuk büyük bir sermaye ama şu anda hiç kimse ilgilenmiyor." diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi