DİYARBAKIR- BİSMİL- Bismil’de ekimine ara verilen pamuk ekim alanları, bu yıl %30-40 arası oranda arttı. Şuanda pamuk bitkisinin kozalarını oluşturduğunu ve yavaş yavaş da kozalarını doldurduğunu belirten ziraat mühendisi Cihan Tarhan, pamuk için kritik dönemin başladığını kaydetti.
Bismil ova Bölgesi’nde yetiştirilen pamuk bitkisinin ekim alanı arttı. Bismil’de ekimi yapılan pamuklar şuanda yavaş yavaş kozalarını doldururken, ziraat mühendisleri bu dönemde pamuk bitkisi için yapılan ilaçlama çalışmalarının çok önemli olduğunu söyledi.

img_0020-001.jpg
 

Pamuğun geldiği bu noktada çiftçilerin çok dikkatli olması gerektiğini belirten Progen Ziraat mühendisi Cihan Tarhan,  Mega Çırçır Yağ sanayi fabrikası sahibi Musa Çelebi ile birlikte Bismil Yenice, Tepe, Koğuk, İsapınar, Aygeçti, Aluç köylerinde bazı tarlaları kontrol ettiğini ifade etti.

“Pamukta bazı hastalıklarda önlem alınmaması durumunda üründe büyük hasarlar oluşabileceğini ifade eden Tarhan, Ayrıca bu dönemlerde pamuklarda beyazsinek, pamuk yaprak piresi, kırmızı örümcek, yeşil ve pembe kurt görülebileceğini, Lima tohumlarında empasta ilacı atılması gerekmektedir. Önlem alınmadığı takdirde, ürünlerde rekolte kaybı yaşanır. Bulaşma tarla kenarlarından başlar. Tüm tarlaya yayılmamışsa zararlının olduğu alanlar ilaçlanmalıdır.” diye konuştu.

img_0022.jpg

img_0041.jpg

img_0039.jpg

img_0038.jpg

img_0016.jpg

Editör: Haber Merkezi