ÖZEL HABER- DİYARBAKIR- BİSMİL- Bismil’de Son 5 yılda ekim alanı ve üretimi yarı yarıya gerileyen pamuğa verilen kilo başına 80 kuruşluk destek ve Dünya ve İç  piyasalarda pamuğun para etmesi pamuk etkisini göstermeye başladı. Beyaz altının ekim alanı Bismil’de geçen yıla oranla yaklaşık yüzde 40 artarak, 264 bin dekara yükseldi.

Türkiye’nin önemli tarım merkezlerinden Bismil’de pamukta 80 milyon verilen devlet desteğiyle “beyaz altın” olarak bilinen pamuğun ekim alanı geçen yıla oranla yaklaşık yüzde 40 arttı.

İlçe tarım Müdürlüğünde alınan bilgilere göre Çiftçi kayıt sisteminde (ÇKS) Pamuk ekim alanı, 2017 yılında Bismil’de 188 bin Dekar, bu yıl 2018 yılında 264 bin dekara yükseldi. 2018 yılında Bismil’de Mısır alanıda 95 bin Dekar ekimi yapıldı.

GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİNDE EN FAZLA ÇIRÇIR İŞLETMESİ BİSMİL’DE BULUNMAKTADIR.

 Pamuk ekimine endeksli olarak Bismil ilçesinde çırçırlar kapasite artırımına gitti. Bismil’de 9 çırçır fabrikası daha faaliyete geçti. Çırçır fabrikasını 60 makinalık olarak hesapladığında 32 adet 60 makinalı Çırçır Fabrikası Bismil’de bulunmaktadır.

PRESELİ PAMUK BALYASI YÜKSELİŞTE

Bismil için pamuğun önemini anlatan Mega Çırçır Yağ sanayi Ltd. Şti. sahibi Musa Çelebi,  “Bismil’in ürünü pamuktur. Pamuk şu an tekrar geri döndü. Çiftçilerimiz bu yıl pamuktan memnun. Pamuk şu anda 3 lira 30 kuruş. Geçen yıl 2,50 lira idi. Bismil’de Beyaz altın pamuğa rağbet gittikçe artmakta. Verilen destek çiftçimizi tatmin etmekte. Şimdi preseli pamuk balyası Kg 8,90 TL alıcı bulmaktadır. Sezonda ne olacağı şimdiden kestirmek zor. Fakat pamuk fiyatları şu an iyi sayılır. Dünya üretimine bakıldığında 21 milyon ton, tüketiminde ise 24 milyon ton civarında pamuk bulunduğunu hatırlatan Çelebi, "Dünya'da 3 milyon ton pamuk açığı var. Türkiye'nin 800 bin ton civarında lif pamuk üretimi mevcut. Bir o kadar da ithal ediliyor.  Üretimde 1 milyon 200 bin ton rakamını yakalarsa, kendine yeten bir ülke durumuna gelir." diye konuştu.

“PAMUK TOPLAMA MAKİNELERİ DİĞER TARIM ÜRÜNLERİ OLDUĞU GİBİ DESTEK VERİLMELİ”

Bismil’de Ekim alanında 75 bin dekar artıştan dolayı çiftçilerin Ekim ayının ilk 3 haftasında pamuk toplama makinesi bulmakta zorlanacağını ifade eden Mega Çırçır fabrikası sahibi Musa Çelebi, “Üreticilerimiz pamuk toplama makinelerini bulmakta Ekim ayının ilk 3 haftasında biraz zorlanacak. Bu hasat makinelerinin çok pahalı olması nedeniyle çoğu çiftçilerin alım gücü yok. Hükümetin pamuk toplama makinelerine diğer tarım aletlerinde olduğu gibi destek verilmesini gerektiğini düşünüyoruz. Pamuk toplama makinesiyle günde 80 ile 100 dönüm arasında ürün hasadı yapılmakta. Bu da tabii çiftçinin işini kolaylaştırmaktadır. Edindiğim bilgilere göre Bismil ile Çınar’da 74 pamuk toplama makinesi olduğunu, Bismil’e yeni pamuk Toplama makinalarında geleceğini ifade etti.

Editör: Haber Merkezi