85 yıl önce köy olup, 79 yıl önce ilk belediyesine kavuşan Bismil İlçesi, bazı çıkmaz sokaklara rağmen Özgürlük (istasyon) bulvarı modernleşiyor.

Bismil Belediyesi, yaşam kalitesi yüksek bir kent oluşturmak için ilçe sınırları içerisinde yer alan yolların, asfaltlanması ve kaldırım taşı çalışmalarını sürdürüyor.

Bismil Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri, Bismil’in ayrı noktalarında parke taşı döşemelerini gerçekleştirirken ayrıca köylerde de düzenlemelere devam ediyor. Bismillilerin daha sağlıklı bir kentte yaşamaları için kent içerisinde yoğun kullanım ile daha çok kirlenen alanlar yapılan titiz çalışmalar sonucu temizlenerek halkın daha rahat nefes almasını sağlıyor.

11117780_410031602510459_244366287_n.jpg

ÖZGÜRLÜK BULVARI MODERN ŞEHİR YAPISINA BÜRÜNÜYOR.

Bismil’de inşaat sektörü hareketleniyor. Bismil 15 yıldır demircilik, Kalıpçı ve duvar ustalığı yapan şimdide Müteahhit olan Mehmet Timur, kentteki yapılaşmanın batıya doğru kaydığını, bu bölgedeki imar düzenlemelerinin tamamlanması halinde şehrin batısında yer alan Bismil Obalı, Yeniköy ve köseli mahalleri önümüzdeki 10 yıl içerisinde şehrin modern yüzü olacağını belirtiyor.

Bismil özgürlük bulvarı üzerinde yaptığımız binaları modern görünümlü yaptığını ifade eden Timur, Özgürlük bulvarı üzerinde yeni yapılan, Alioğlu Plaza, Aydın plaza,Yel Plaza, Dicle plaza, özdaş plazaları yaparken metro kentlerde kullanılan modern yapıları inşa ediliyor. Buda ilçemizin gelişmesine katkı sağlıyor diye konuştu.

İlçenin Diyar Bulvarı (Diyarbakır Yolu) imar düzenlemelerinin bitmemesi nedeni ve dolayısıyla şu anda müteahhitlerin arsa sıkıntısı yaşadığını sözlerine ekleyen Timur, mevcut imar planının revize edilmesi konusunda ve yerel yönetimlerin Aralık, Obalı, Yeniköy ve köseli mahallelerde kaçak yapılara izin verilmemesi gerektiğini vurguluyor.

BİSMİL İNŞAAT SEKTÖRÜ DURUMU HAKKINDA BAHSEDERMİSİN.

Bismil’de şu anda geçmiş dönemlere göre bir hareketlilik başladı diyebiliriz. Tabi bu gelişmeler Türkiye ekonomisi için çok önemli. Çünkü inşaat sektörü birçok sektöre girdi sağlayan lokomotif sektör konumunda. İnşaat sektöründe yaşanan hareketlilik diğer sektörlere de doğrudan yansıyor. İnşaat firmalarına doğrudan malzeme temin eden firmaların yanı sıra halı üreticisinden mobilya üreticisine, aydınlatma üreticisinden beyaz eşya üreticisine kadar birçok üretici bu hareketlenmeden kazanç sağlıyor. Bu anlamda inşaat sektöründeki hareketlilik Bismil  için sevindirici.

11103921_410033632510256_735137530_n.jpg

Bu gelişmeler Bismil’e nasıl yansıdı?

Bismil halkının geliri %80 tarım geliridir. Tabi vatandaşın refah düzeyinin artmasıyla inşaata bir hareketlilik söz konusu, Fakat bu hareketli dönemi iyi değerlendirmemiz için çok kısa sürede bazı sorunları çözmemiz gerekiyor. Şu anda Bismil’de inşaat firmalarının yaşadığı en büyük sorun arsa problemi. Şehrin merkezinde imara uygun arsalar bitmek üzere. Belediye Şentepe ve Esentepe mahallerinde imara açmış arsa çok ama inşaat sektörü o tarafa gitmiyor. Şehir batıya doğru gelmeye müsait niçin size bir örnek veriyim. Esentepe mahallesinde imarlı arsa olmasına rağmen 1 dönüm arsa fiyatı 50.000 TL civarı, Bismil köprüsünün diğer tarafı imarsız arsa fiyatı 150.000,00 TL  imzarsız olmasına rağmen fiyat 3 kat. Bu sorunu çözmenin yolu şehrin batısında yer alan arsaların imar düzenlemelerini yeniden yaparak toplu konut için uygun hale getirmekten geçiyor. Şehrin batısında yer alan arsaların imar düzenlenmelerinin kısa bir sürede tamamlanması gerekiyor. Tamamlamasa zaten vatandaş imarsız kaçak inşaat sürekli yapıyor. Peki 5 yıl sonra diyelim imar batı tarafa gitti. Peki kimin evi ve ya kimin fabrikası yıkılacak. Şimdiden önlem alınmasa ilçemiz köy görünümüne doğru gitme tehlikesiyle karşı karşıya diye konuştu.

İmar sorunları yerel yönetimin gündeminde mi? Bahsettiğiniz bölgelerde imar düzenlemelerinin yapılması için neler yapılıyor?

Bu konuda belediye ile diğer arkadaşlarla birlikte bir toplantı gerçekleştirdik. İlçenin batısındaki arsaların imar düzenlemesi konusunda onlar da bizimle aynı düşüncede. Herhangi bir görüş ayrıcalığı yok. O bölgelerde inşaat emsallerinin nasıl belirleneceği ve ne tür yapılanma şekli olacağı konusunda çalışmalar sürüyor. Fakat bu çalışmalar çok kısa sürelerde tamamlanabilecek çalışmalar değil. Mevcut imarların revize edilmesi, yeniden düzenlenmesi, çok katlı yapıya uygun hale getirilmesi ve alt yapı çalışmalarının tamamlanması biraz sürecektir. .

Bu süreçte neler yaşanır? Bu durum konut fiyatlarının artmasına sebep olur mu?

Elbette bu durumda konut fiyatlarının artması kaçınılmaz olacaktır. Çünkü Altıok mahallesinde arsa yeri kalmadı 2-3 yer var bence belediye oraları satın alıp, okul veya park yapması gerekir, Altıok toplam alanı, Musa Çelebi'nin hazırlamış olduğu haritaya göre 260 dönüm bir alandır. Altıok ta park yok bu büyük bir eksiklik bence, Benim kişisel görüşüm konut fiyatlarının özellikle 2015-2017 yılının sonuna doğru artacağı yönünde. Arsa azlığı, arsa kat karşılığı oranlarını yüzde 50’lere yükseltti. Arsa fiyatlarının yüksek olması daire başına düşen arsa maliyetini arttırıyor. Bismil’de konut fiyatlarının önümüzdeki bir sene içerisinde yüzde 15-20 oranında artacağını öngörüyorum.

Bismil’de şehir ne tarafa doğru büyüyor? Planlanacak kısımlar nereler?

Bismil’in  doğusu kısır bir bölge. Çıkacağı bir yer yok. Karaköprü’ye tarafı sınır bölgesi, şehir orada bitiyor. Esentepe, Şentepe Tekel tarafı için çok fazla rağbet görmüyor. Dolayısıyla Bismil batıya doğru büyüyor. Vatandaşlar Diyarbakır Dicle kent gibi, günümüzde, kendi içinde yeşil alanını tanzim etmiş, güvenliğini tamamlamış çok daireli site projeleri daha çok tercih ediliyor. Yapılacak yeni planlama bu sitelerin yapımına olanak sağlayacak. Belediye’n inde bu konuda bizim gibi hemfikir olduğunu düşünüyorum. Bu şekilde planlanacağını söylüyorlar. Bu bahsettiğimiz yerler şehrin yeni kaydığı bölgeler. Siteleşmeye olanak verecek bir planlama ile kentlinin tercih edeceği yerler haline gelecektir. O bölgenin avantajları da var. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde Bismil batısının (Bismil- Diyarbakır yolu üzeri) şehrin modern yüzü olacağına inanıyorum. Bu konuda kime sorsanız biliyorlar.

Trendler ne yönde? Hangi tarz projeler ilgi görüyor?

Bismil çok fazla göç alan bir şehir. Dolayısıyla aşırı nüfus artışı yaşanıyor. Nüfusun artmasıyla birlikte bir takım güvenlik sorunları da gündeme geliyor. Durum böyle olunca insanlar daha güvenli yerlerde oturmak, evlerinde huzurlu olmak istiyor. Bu çerçeveden baktığımızda güvenliği sağlanmış, çevre düzenlemesi yapılmış büyük siteler yoğun ilgi görecek.

Yapılarda kalite çizgisi nasıl? Müteahhit firmalar kaliteye ve estetiğe önem veriyor mu?

Az önce belirttiğimiz gibi Bismil özgürlük bulvarı modern kent görünümüne doğru gidiyor. Bismil’de firma sayısının çok olması, yaşam standartlarına göre sürekli değişen tüketici beklentileri ve teknolojideki gelişimler rekabeti arttırıyor. Rekabetin artması ise kaliteyi daha da önemli bir unsur haline getiriyor. 

11136827_410032049177081_1287799946_n.20150418121811.jpg

Editör: Haber Merkezi