Bismil kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığının organizasyonunda, ilçemizde OSB kurmak adına; Bismil Kaymakamı ve Belediye Başkan v. Turgay Gülenç, Bismil’de ekmeğini kazanan işadamları, ilçemizdeki kamu ve özel kurum temsilcileri ile toplantı icra edildi. Toplantıda OSB girişimiyle ilgili olası riskler ve avantajlar değerlendirildi.

İlçe kaymakamlıkta yapılan toplantıda yapılması planlanan OSB projesi ile ilgi bilgi veren ve bu proje ilgili destek isteyen Kaymakam Turgay Gülenç bu projenin gerçekleşmesi için destek talebinde bulundu.

OSB YERİ BELİRLEMEK İÇİN KOMİSYON KURULDU.

Elbirliğiyle, tek vücut olarak, Bismil’in gelişmesi ve kalkınması temel alınarak, her kurumun ve kişinin Bismil’de OSB kurulması için elinden gelen desteği vereceği sözü alınarak, gerekli çalışmaların yapılması kararlaştırıldı.

Sosyo kültürel ve ekonomik kalkınmasına ivme kazandırmak için ilçenin potansiyelini harekete geçirmek üzere gerçekleştirilen toplantıda, somut bir yol haritasının çizildi. Bismil’de ekonomik kalkınma için Tarıma Dayalı Organize Sanayi Bölgesi için yer tespiti yapılması için Kaymakam başkanlığında bir komisyon kuruldu.

Toplantıda İmar sorunu, Dicle nehrinin islah çalışmaları, İlçede Turizm alanları, Karayolu yol, tali durumu görüşüldü.

Bismil’le yüz yıl katkısı olacak bir proje olduğuna vurgu yapan Kaymakam ve Belediye Başkanı Turgay Gülenç, Bismil’in çiftçi, iş adamlarında, sivil toplum kuruluşlarından ve kurum amirlerinde bu yönden destek verilmesini istedi.  Bismil halkına iş ortamı yaratılması ve kendi ürünlerini kuracakları fabrikalarla kendileri üretip paketleyip üretim yapacakları ve böylelikle birçok ilden büyük olan Bismil’in bir sanayi bölgesi haline geleceği ve binlerce Bismil’in iş sahibi olacağını söyledi.

Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Projesi’nin hakkında konuşan Başkan Gülenç;  Bu projenin faaliyete geçmesiyle beraber inanıyorum ki esnaflarımız sanayicilerimiz işçi alımları yaparak üretimi artırarak olumlu cevap verecektir. Ülkemizin içinden geçtiği süreçte biz devletimize bağlıyız ve elimizden gelenin fazlasını yapacağız. Toplantıya katılım ve katkılarınızdan ötürü teşekkür ederim." dedi.

Konuşmada söz alan Mega Çırçır Yağ Sanayi Ltd. şti sahibi Musa Çelebi, Bismil Ekonomisi ve Kalkınması için İlçe hakkında bilgi verdi, Çelebi, Bismil nufüsü 2017 yılında 116.571 kişi olup, ilçede yılda yaklaşık 3000 doğum gerçekleşmektedir. Ölüm oranı ise 400 kişi yanı Bismil’de yıllık 2600 kişi nufüs artışı olması gerekirken, 2016 yılı 115.484 kişi -2017 yılı 116.171 yükseldi. Yanı artış 687 kişi oldu. Yani Bismil’de geçen yıl 1900 kişi göç vermiş demektir.

Musa Çelebi sözlerini şöyle sürdürdü. Bismil’de 0-14 yaş 42.000 kişi genç nüfusa sahip bir ilçedir. İlçede 95.000 kişi Diyarbakır nufüsüna kayıtlı iken, 21.000 kişi göç almış bir ilçedir.

Bir an önce barajların bitmesi ilçe ekonomisi için önemli olduğunu altını çizen Musa Çelebi, Bismil’de yaklaşık 1 milyon 480 bin 1. Sınıf arazisi bulunmaktadır. Silvan Barajı bitmesiyle Bismil’de 850 bin dönüm arazi suya kavuşacaktır. Yani Silvan barajı, Ambar, Pamuk çay, Kuruçay ve Başlar barajların bitmesiyle Bismillin %95’i suya kavuşacaktır. Bismil ekonomisi 3 kat daha artacaktır. Diye konuştu.

 Bismil’de tarıma dayalı ekonomiden sanayi ekonomisine geçişte çok önemli bir adım olduğunu belirten Musa Çelebi, yakın çevresi için istihdam ümidi, bölgeye gelecek yatırımcılar için fırsat, bölge için kalkınma anlamına geldiğini ifade etti.

Bismil’de Barajların bitmesiyle ekonomik gelir 3’e katlanacağından şimdiden hazırlık yapılması gerektiğini altını çizen Mega Çırçır Yağ Sanayi Ltd. şti sahibi Musa Çelebi, Bismil’de ekonomik kalkınmanın önündeki en büyük engel imar sorunudur. Öncelikle İmar sorunu köklü bir şekilde halledilmesi gerekir. Diye konuştu.

Kaynaklar rasyonel kullanılacak, yüksek katma değer ve istihdam yaratabilecek, tarım ve hayvancılığın niteliklerini artığı gibi, bilimsel yöntemlerin yoğun bir biçimde kullanılmasını da sağlayacağını ifade eden Çelebi, Bu ihtisas bölgelerinin kurulması büyük önem taşımaktadır. " ifadesini kulandı.

İLÇE TARIM MÜDÜRÜ ÇEKİÇ BİLGİ VERDİ.

Toplantıda konuşan İlçe Tarım Müdürü Remzi Çekiç, Bismil’in yapısı tarımı ve projenin hakkında bilgi verdi.

Remzi Çekiç, " Bismil’de toplam arazi miktarı bin 748 dekar olup, 400 bin dekarlık alanda sulu tarım yapılmaktadır. Bir milyon 400 bin dekarlık alanda buğday, arpa, mercimek, pamuk ve mısır ekilişi yapılmaktadır. Yüz bin dekar çayır mera alanı, 14 bin dekar bağ bahçe alanıdır. 294 bin dekarlık alan ise tarım dışı alındır. İlçemizde 5 bin 500 kayıtlı çitçi bulunmaktadır. Bismil ilçemizde faal durumda 10 bin adet sera bulunmakta olup 230 dekar alanında faaliyet yürütmektedirler. Yine ilçemizde 10 adet bakanlık destekli 4 adet sosyal destekli 14 âdete süt ev besin kooperatifi bulunmaktadır. İlçemizde 22 adet çırçır ve yağ fabrikası, bir adet büyük çapta boru fabrikası, 2 adet tavuk ve yumurta çiftliği bulunmaktadır. " dedi.

dscf0350.jpg

TARIMA DAYALI ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ KURULMASI İÇİN NASIL BİR YOL İZLENECEK.

1-YER SEÇİMİ İÇİN KAYMAKAM BAŞKANLIĞINDA KOMİSYON KURULDU. KOMİSYON YER SEÇİMİNE BAKACAK.

Yer seçimi talebi, OSB kurmak isteyen gerçek ve tüzel kişiler tarafından hazırlanan OSB Bilgilendirme Raporu ile OSB Yer Seçimi Yönetmeliği gereğince yapılacak işlemler Valilik uygun görüşü ile birlikte Bakanlığa sunulacak.

2-YER SEÇİMİ KEŞİNLEŞMESİ

 Yer seçiminin kesinleşmesinden sonra, OSB sınırları dışında kalan alanların planlanması, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı veya ilgili idareler tarafından en geç bir yıl içinde yapılacak.

3-KAMU ARAZİLERİNİN SATIN ALINMASI VE BEDELSİZ DEVRİ

Yer seçiminin Hazine veya kamu kurum ve kuruluşlarına ait arazilerden yapılması halinde, bu araziler, talep edilmesi ve başkaca bir sakıncası bulunmaması durumunda, 29/1/2004 tarihli ve 5084 sayılı Kanunun 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamındaki illerde OSB’lere bedelsiz devredilmesi veya OSB satılması.

 4-KURULUŞ

 OSB; kurulması için ticaret ve sanayi odası ile ilçe belediyesinin ve ihtisas OSB’lerde konuyla ilgili mesleki kuruluş ve teşekküllerin temsilcilerince imzalı ve Valinin olumlu görüşünü muhtevi kuruluş protokolünün Bakanlıkça onaylanması ve sicile kaydı ile tüzel kişilik kazanması işlemleri yapılması,

5-KURULUŞ PROTOKOLÜ KURULMASI

Kuruluş protokolü;

a) OSB’nin unvanını,

b) Adresini,

c) OSB’nin oluşumuna katılan kurum ve kuruluşların katılma payı oranlarını ve müteşebbis heyette temsil edilecekleri üye sayılarını,

ç) Katılma paylarının ödeme şekil ve şartlarını,

d) OSB’nin organlarında görev alan asil ve yedek üyelerin adları ile temsil ettikleri kurum ve kuruluşları,

e) OSB’de yer tahsis edilecek özel ya da tüzel kişilerin temel vasıfları ve iştigal konularını,

f) Temsil ve ilzamla yetkilendirilmiş üyelerini,

g) Yürürlüğe giriş koşulu, imzaları ve tarihini,

ğ) Valinin olumlu görüşünü içeren Bakanlığa sunuş dilekçesini,

h) Bakanlık onay bölümünü ihtiva edecek.

5-KAMU YARARI KARARI

Kamu yararı kararı; Bismil’de OSB'nin tüzel kişilik kazanmasını takiben alınacak müteşebbis heyet kararı, işletme aşamasında genel kurul kararı, yer seçimi kesinleşen alan ile bölgenin gerçekleşebilmesi için zorunlu olan ve Bakanlığın uygun gördüğü teknik altyapılarla ilgili alanlar için 1/5000 veya 1/2000 ölçekli mahalli kadastro müdürlüğünce onaylı kadastral pafta ile birlikte yönetim  kurulunun başvurusu üzerine Bakanlık tarafından verilecek..

6- KAMULAŞTIRMA İŞLEMLERİN YAPILMASI

 Kamulaştırma işlemlerinde 4/11/1983 tarihli ve 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu hükümleri uygulanır.

Kamulaştırma işlemlerinden sonra Tarıma dayalı Organize Sanayi bölgesinin diğer işlemleri yapılacak.

dscf0347.jpgdscf0346.jpg

 

Editör: Haber Merkezi