Diyarbakır'ın Bismil İlçesinde yapılan Newroz kutlamasına on binlerce yurttaş katıldı. Akpınar Mahallesi Newroz alanında yapılan kutlaya BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Bismil Belediye Eşbaşkan Adayları Cemile Eminoğlu ile Resul Sarı, Irak Rewanduz Belediye başkanı İsa Muhammed BDP Bismil İlçe başkanı Tufan Tunç'un yanı sıra 10 binlerce kişi katıldı.

Kutlamanın yapıldığı alana sabahın erken saatlerinde 7'den 70'e yüzlerce yurttaş taşıdığı yeşil, sarı, kırmızı flamalarla ve yöresel kıyafetleriyle akın etti. Öcalan'ın posterlerin açıldığı alanda, "Özgür Önderlik Özgür Kadın, Özgür toplum," yazılı pankartlar asıldı.

Newroz kutlamasında ilk konuşmayı Newroz tertip komitesi adına Mustafa Kurt yaptı. Kurt, 2014 yılı Newroz'unun Öcalan'ın özgürlüğüne vesile olmasını diledi. Ardından söz alan BDP Bismil İlçe Başkanı Tufan Tunç, Newroz'un anlam ve önemine değinerek, Newroz'un bir direniş ayı olduğunu söyledi. Mart ayı yeni bir yaşam anlamına geldiğini belirten Tunç, "Newroz'da özgürlük var. Ezilen halkların direnişi ve özgürlüğü var. Kürt halkı zulme karşı Newroz ile direniyor. Kürt halkı Newroz ateşiyle bin yıllık uykudan uyandı. 2014 yılı Newrozu Öcalan'ın özgürlük Newrozu olacağı sözünü veriyoruz. Kürt halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan 2015 yılında bu alanda Bismil halkıyla Newroz'u kutlayacak. Önderliğimize buradan bu sözü veriyoruz" dedi.

bismil-de-newroz-soleni-5790959_8309_400.20140315192240.jpg

'BELEDİYELER BİZİM ÖZGÜRLÜK MEVZİLERİMİZDİR'

Newroz kutlamasında konuşan Bismil Belediye Eşbaşkan Adayı Cemile Eminoğlu, tüm Kürtlerin ve Öcalan'ın Newroz'unu kutladı. Çözüm sürecine değinen Eminoğlu,"Bu süreci Kürt halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan başlattı. AKP geçmiş hükümetlerde olduğu gibi tekçi zihniyetini savunuyor. AKP ve Cemaat Kürtlere karşı yıllardır birlikte mücadele ettiler, tüm inkar ve imha politikalarını dayattılar. Kürtleri yok etme adı altında meclisten tezkerelere imza attılar. Kürtlere inkar ve imha politikalarını dayattıkça Kürtler yaşamın her alanında daha güçlenerek çoğaldılar. Sayın Abdullah Öcalan tarafından başlatılan çözüm sürecin ilerlemesi için AKP hükümeti şuana kadar tek bir adım atmadı. Bu sürecin barışla sonuçlanması için 30 Mart seçimleri bizim için bir referandumdur. Belediyeler bizim özgürlük mevzilerimizdir. Bu seçimle özgürlük mevzilerimizi güçlendirmeliyiz. Bizim derdimiz belediye başkanlığı değil bizim derdimiz Önderliğin özgürlüğü Kürdistan'ın özgürlüğüdür" dedi.

"ÖCALAN DÖRT DUVAR ARASINDA TUTSALAR BİLE O DÜNYANIN EN ÖZGÜR İNSANIDIR"

Ardından konuşan BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, 30 yıllık mücadele zarfında çok büyük bedeller ödendiğini belirterek, bu mücadele sayesinde Kürt halkı çok şey kazandığını söyledi. Kürt halkı ve önderlikleri yıllardır inkar edildiğini belirten Aydoğan"Bu mücadele sayesinde Kürt halkını da Önderliği de kabul etmek zorunda kaldılar. En yakın zamanda PKK'yi bir halk hareketi olarak kabul edecekler ve PKK'yi terör listesinden de çıkartacaklar. Sayın Abdullah Öcalan dört duvar arasında tutsalar bile o dünyanın en özgür insanıdır. Özgürlük mücadelemizi yükselterek milyonların Öcalan'ın arkasında olduğunu tüm dünya görecek ve öğrenecektir" dedi.

'SİZ BİSMİL'İ ANCAK RÜYANIZDA GÖRÜRSÜNÜZ'

Öcalan'a özgürlük adı altında başlatılan imza kampanyasına dikkat çeken Aydoğan, "Kürt halk önderin özgürlüğü için başlatmış olduğumuz imza kampanyasını yasakladılar. Bu halk tüm yasaklamalara rağmen kendi önderliklerine sahip çıkıp imza toplayacaklardır. 3 Milyon insan imza toplayıp Abdullah Öcalan'ın benim irademdir diyorsa onlarda buna saygı duyacaktır. Hükümet Bismil'i 30 Mart'ta almak istiyormuş siz Bismil'i ancak rüyanızda görürsünüz. Bismil'de özgür Kürtler yaşıyor. Sizin bildiğiniz Kürtler yok burada. Bu seçim Özgürlük seçimidir. Kürtlerin kendi kendini yönetme seçimidir. Kürtler dört parçada özgürlüğüne doğru gidiyor. Biz burada Rojavayı selamlıyoruz. Bismil bir direniş kalesidir. Bu halk özgür oluncaya kadar. Önderliği özgür oluncaya kadar alanlarda Newrozları kutlamaya devam edecektir" dedi.

    Yapılan konuşmanın ardından Bismil Belediyesi bünyesinde faaliyet yürüten Koma Denge Aram, Sanatçı Meral Tekçi ve hozan Xemgin Birhat'ın seslendirdiği şarkılar eşliğinde yüzlerce yurttaş halay çekti. (haberler.com - http://www.haberler.com/bismil-de-newroz-soleni-5790959-haberi/)

 

 

Editör: Haber Merkezi