Mezopotamya bölgesinde bulunan ve geniş tarım arazileri ile verimli topraklara sahip Bismil Ovası'nda buğday hasadının ardından ikinci ürün olarak haziran ayında mısır ekimi yapılıyor. Ekilen mısır, Kasım ve Aralık ayında biçiliyor. Ancak bu yıl, yağışların aralıksız yağmasından dolayı oluşan çamur nedeniyle biçerdöverlerin tarlaya girememesinden dolayı mısır tarlada kaldı. Yağışların dallarını kopardığı mısır, dalında çürümeye başladı.
Geçen yıl kuraklık tehlikesi atlattıklarını, bu yıl ise aşırı yağışlar nedeniyle zor günler geçirdiklerini aktaran çiftçiler, elektrik başta olmak üzere mazot, gübre ve diğer masrafların ödemeleri konusunda güçlük çekeceklerini, bu yüzden borçlarının ötelenmesini istiyorlar. 
Bismil'de ikinci ürün olarak ekilen mısırın bu sene iklim değişikliğinden dolayı tarlada kaldığını beliren Çiftçiler Araç Çetin, çiftçilerin tarlaya giremediğini, ekinini biçemediğini, böyle devam ederse mısırın dalında çürüyeceğini söyledi.
Çetin, "Ülkemizdeki iklim değişikliğinden dolayı bölgemizde aşırı yağışlar meydana geldi. Bismil’de Kasım yada Aralık ayında toplamamız gereken ikinci ürün mısır, bu sebeplerden dolayı tarlada kaldı. Borç ödeme zamanı gelmiş. Mazot, gübre parasını ödemesi lazımdır. Bir de elektrik faturalarını ödemesi gerekir. Ama maalesef çiçi malını tarladan toplayamadığı için zor duruma girmiştir. İki günde bir yağan yağışlardan dolayı ne biçerdöverler tarlaya girebiliyor ne de çiftçi mısırını toplayabiliyor. 
Son olarak borçlarının ödeme zamanının geldiğini ve çiftçiler olarak mağdur durumda olduklarını aktaran Çetin, DEDAŞ'tan elektrik borçlarının ertelenmesini talep etti.

 

Editör: Haber Merkezi